Abuzer Akbıyık
abuzerakbiyik@hotmail.com
Coşkun Çelik Yazısı
04 Eylül 2020 Cuma Saat 19:21

 

Coşkun Çelik, gazeteci, köşe yazarı, Gaziantepli, Barak bölgesinden, Gaziantep ve Urfa kültürünü bilhassa türküleri çok sevdiğini ifade ediyor. Konu ile ilgili araştırmalar yapıyor, yazılar yazıyor. Bize  ulaştı, Mukim Tahir’le ilgili bir yazı hazırlamakta olduğunu, bilgi almak istediğini, yazılarımızı yayınlarımızı takip ettiğini söyledi.  Biz de Mukim Tahir ile ilgili sorularını, dilimizin döndüğünce anlattık.  

“Ayağında Kundura” türküsünü  1940’lı yıllarda ilk olarak Taş plaka okuyan Urfalı Mukim Tahir, ses ve saz sanatçısı, gazelhan ve  kaynak kişi. Müzik bilgisi, makamlara hakimiyeti ve okuyuculuğu herkesin ittifakla “Müzik Ustası” olarak kabul ettiği bir kişi. Mukim Tahir’in hayatını 1980’li yılların başından itibaren araştırmaya başladım, kendisi ile arkadaşlık yapmış Tenekeci Mahmut Güzelgöz, vefat ettiği sırada yanında olan kişi ve  pek çok kişi ile görüşmeler yaptım. Edindiğim bilgileri gerek makale gerekse kitap olarak yayınladım. Mukim Tahir, zengin iken , fakirliğe düşmüş, çok ünlü iken, tanınmaz hale gelmiş, mezarının yeri dahi bilinmeyen bir sanatçı. Mukim Tahir’in, filme konu olabilecek maceralı hayatı birçok kişin dikkatini çekiyor. Bu nedenle de Mukim Tahir zaman zaman yazılara konu oluyor, gündeme geliyor.

Hakikaten de Mukim Tahir’in maceralı hayatı, hazin ölümü, mezarının bilinmemesi,  Taş plaka okuduğu “ Ayağında Kundura “ türküsü,  İbrahim Tatlıses’in bu eseri okuyarak ünlü olması,  televizyoncu ve sinemacıların ilgisini çekebilecek bir konudur.   

Kim bilir, biri çıkar Mukim Tahir’in hayatını belgesel film yapar, belki de biri çıkar, senaryosunu yazar, sinema filmini de çeker.  Neden olmasın.  Dünyada ve ülkemizde örnekleri var.   

Kim bilir, belki de,  Değerli Urfalı sanatçımız İbrahim Tatlıses, “İbrahim Tatlıses Kültür ve Sanat Vakfı”nı kurar,  ilk icraatı olarak da Mukim Tahir’in  filmini çeker.

………

Coşkun Çelik’de Mukim Tahir’le ilgili bir güzel bir köşe yazısı yazmış. Tersdergi internet sitesinde yayınlamış. Coşkun Çelik’e teşekkür ediyor ve yazıyı bilgilerinize sunuyorum.       

https://tersdergi.com/urfali-mozart-mukim-tahir/