Abuzer Akbıyık
abuzerakbiyik@hotmail.com
Birecik'te Sanatçı Meryem Helvacı
19 Mayıs 2017 Cuma Saat 17:27

           Birecik’te Makine Nakışı İle Tablo Yapan Sanatçı Meryem Helvacı 

       Dün Ankara’da düzenlene Şanlıurfa Günleri etkinliğini  Harran Üniversitesi Öğr. Gör. Sabri Kürkçüoğlu ve Sağlık Bakanlığı Denetim Hizmetleri  Başkanı (Birecikli) Halil Fincan ile birlikte dolaştık. El sanatları, Ahşap işleri ve güzel sanatlarla ilgili ürünlere bakarken, çok güzel yapılmış tablolar dikkatimizi çekti. Standa girip tablolara dikkatli bakınca bu tabloların kumaş üzerine makine nakışı ile yapıldığını gördük. Nakışla, yağlıboya gibi tabloları yapan Meryem Helvacı hanımefendi ile tanıştık, sohbet ettik. Eserleri ve yapılışı hakkında bilgi aldık, eserlerinin fotoğraflarını çektik . Bu paylaşımı yaparak, bu güzel eserleri görmenizi ve sanatçımızı tanımanızı arzu ettik. Bu eserleri 21 Mayıs 2017 Pazar akşamına kadar Ankara Atatürk Kültür merkezinde Şanlıurfa Günleri etkinliğinde görebilirsiniz. (Meryem Helvacı 0.544.3124917)    

         Tablo, dikiş makinesi  ile  kumaş üzerine renkli iplikler ve sim kullanılarak yapılıyor ve “makine nakışı” olarak adlandırılıyor. Bu teknikle kumaş üzerine siyah beyaz veya renkli olarak resim, gravür ve çeşitli  desenler yapılıyor.  Büyük bir özenle yapılan yağlı boya tablo görünümündeki bu eserlerin yapılışı  hayli zor,  uzun zaman alıyor, dikkat ve sabır istiyor. Bu eserleri yapan kişinin hem maharetli hem de bir ressam gibi resimden, çizimden, renklerden,  ışık, yansıma ve perspektiften anlaması gerekiyor.

        Şanlıurfa’nın şirin ilçesi Birecik’te,  Halk Eğitim Merkezinde çalışmalarını sürdüren Sanatçı Meryem Helvacı’nın  yaptıkları olağanüstü güzel. Destek olunursa çok daha güzel eserler yapacağına, Kaneviçe olarak  Urfa’yı ilmek ilmek tablolara işleyeceğine inandık. Lütfen, Vali, Belediye başkanları, sanatçılar ve meraklılar bu hanımefendiyi tanısın, sahip çıksın eserlerini  daha geniş kitlelere tanıtmasına yardımcı olsun.. Meryem Helvacı’nın eserleri, Birecik ve Şanlıurfa kültür ve sanat hayatına, tanımına, turizmine katkı sağlayacaktır.