Abuzer Akbıyık
abuzerakbiyik@hotmail.com
Terzi Sait Savaş
28 Kasım 2017 Salı Saat 23:59

Her memleketin simge isimleri vardır. O memleketten bahsederken o isimler akla gelir. İşte Şanlıurfa denildiği zaman akla gelen isimlerden biri de değerli büyüğümüz Terzi Sait Savaş'dır. Eskiden hem kumaş satar hem de dikimini yaptığı için "Tüccar-Terzi" denirdi. Sarayönü'ndeki işyeri garibanların, esnafın, zenginlerin, siyasilerin, ünlülerin uğrak yeri idi. Bu süreçte Sait Savaş Urfa'nın pek çok ünlü kişisine elbise dikmiştir. Son yıllarda pasaj içindeki işyerinde sadece terzilik yapmaktadır.

Sait Savaş çok misafirperverdir. İşyerine uğrayan kişileri çay, kahve içmeden bırakmaz. Yemek için ısrar eder. Pek çok kişi Sait Savaşın evinde çiğköfte yemiştir.

Sait  Sait Savaş'ın en önemli özelliği, Din, Vatan, Millet ve Bayrağını çok sevmesidir.  Sait savaş, Urfa milliyetçisidir. Urfalı onun göz bebeğidir. Memleketi olan Urfa için kalbi çarpar. Memlekete hizmet söz konusu olunca, işini, aşını düşünmeden koşar, sorunları yetkililere, siyasilere iletir, çözümü konusunda çaba sarf eder. 

Siyasi olarak yıllardan beri milliyetçi çizgidedir. Bu çizgideki partilerin çeşitli kademelerinde yer almıştır. Hoşgörülüdür. Diğer partililerle de çok güzel diyalogları vardır. Geçmişten günümüze Pek çok siyasi lideri tanır, pek çoğu da onu tanır. Herkes kendisini sever, sayar. 

Sait Savaşı yıllardan beri tanırım, değerli dostumuzdur. Hanımının vefatı nedeni ile bu haftaki Urfa seyahatimizde kendisine uğradık, başsağlığı diledik. Sohbet ettik. Sohbetin konusu tabi ki yine Urfa.. 

Sait Savaş'ın terzi dükkanın bir köşesi kitaplar, bir köşesi de de Urfa'nın ünlülerinin fotoğrafları yer alır. Mahalli ve ulusal gazeteleri okur, siyasi gündemi takip eder.

Kendisini ziyaretimizde, kitapların içinden benim yazdığım "Urfa Sevdalısı Mustafa Dişli" kitabını eline aldı ve Mustafa Dişli ile ilgili birkaç hatırasını anlattı. Mustafa Dişli Terziler dernek başkanlığı yaptığında kendisi de 2. başkanlığı yapmış. Kendisi Millet Partisinde siyaset yaparken, Mustafa Dişli CHP de siyaset yapsa da uzun bir dönem arkadaşlıkları olmuş.

Mustafa Dişli ile ilgili şöyle bir hatırasını anlattı. "Mustafa Dişli milliyetçi bir insandı.Urfa sevdalısı idi. Ömrü boyunca Urfa'nın sorunlarını ve çözüm yollarını dile getirdi. Siyaseti çok severdi. Bir gün,yıllarca siyaset yaptığı CHP'den kızmış ayrılmış, benim siyaset yaptığım Millet Patisine gelmişti. O zaman da milletvekili seçimleri vardı. Millet Partisi'ne oy toplayabilmek Mustafa Dişli ile beraber biz köy köy dolaştık, oy istedik. Dişli çok güzel konuşur ve ikna kabiliyeti yüksek idi. Bir köye gittiğimizde yaşlı bir kadın oturmuş tezek yapmakta idi. (Tezzek: köylerde yakacak olarak kullanmak için, büyükbaş hayvan pisliği, karlıp şekil verilir ve güneşte kurutulur). Dişli, tezzek yapan kadının elini öperek oy vermesi için kadından söz istedi. Kadın da söz verdi.  Fakat bir müddet sonra Dişli bize şöyle dedi. " Biliyorsunuz ben CHP'liyim, benim yuvam orası, yuvamdan ayrıldım, dayanamıyorum. Ne olur yuvama dönmem için bana yardımcı olun. O zamanki CHP il başkanını tanıyordum. O da beni tanırdı. Karşı partili olmama rağmen gittim, CHP il başkanı ile görüştüm, rica ettim. Mustafa Dişli dayanamıyor, yuvasına dönmek istiyor, bunu tekrar aranıza alın dedim. Mustafa Dişli bir müddet sonra kendi yuvası olan CHP'ye döndü." 

Geçmişte siyasetteki hoşgörü ile ilgili güzel bir hatıra olduğu için sizlere nakletmek istedim.

Değerli Dostum Sait Savaş'a sağlık ve huzurlu günler dilerim.