Dün Ankara'da, 2000-2003 arasında Şanlıurfa Valisi olarak görev yapan Sayın Muzaffer Dilek'i ziyaret ettik ve eski günleri andık. Bir kültür adamı olarak Valimizle birlikte pek çok etkinlikte birlikte bulunduk, ŞURKAV mütevelli üyesi olmamız nedeni ile ŞURKAV sıra gecelerinde kendisi ile sohbet etme ve Urfa'nın meselelerini konuşma fırsatı bulduk. Valimiz, Müfettiş kökenli idi. Mevzuatı iyi bilirdi. Sadece Mevzuat değil, tarih, kültür, sanat ve pek çok konuda okuyan ve yazan biri idi. İşlemlerinde kanuna, tüzüğe riayet eden, dürüst bir Vali idi. Makam mevki meraklısı olmadığından, dik duran birisi idi. Sorunlara, çözüm üretirdi fakat talep kimden gelirse gelsin, olmayacak işe de "olmaz" derdi.
Çalışmalarını gördüğümüz, izlediğimiz, bir kısmını yakından tanıma fırsatı bulduğumuz 1970-2024 döneminde Urfa'ya gelen valilerden birkaçı iz bırakmıştır. İşte iz bırakan Valilerden bir de Sayın Muzaffer Dilek'dir.
Sayın Dilek, Urfa kültür ve sanatına başta olmak üzere pek çok alanda Urfa'ya önemli katkıları olmuştur. Örnek olarak, Tunel çıkışındaki Cumhuriyet Parkı onun çalışmaları hayata geçmiştir. Yine Urfa'da yetişmesi muhtemel meyve çeşitliliğini arttırmak üzere Şehit Nusret Fidanlığını kurumuştur. Yine görevden ayrıldığı gün Mahmut Nedim Konağını özel idare adına alarak kamulaştırmış, bugünkü Kurtuluş Müzesinin olduğu Urfa evini Urfa'ya kazandırmıştır. Müziğe, Türkülere meraklıdır Urfa Türküleri ile ilgili CD ve video çalışması yaptırmıştır. , Esnaf korosu kurdurmuş konserlerine katılmıştır, Musiki Cemiyetine çalışma yeri tahsisi etmiştir, Sanata ve sanatçıya çok değer vermiştir, Kazancı Bedih İsminin sokağa verilmesine vesile olmuş, açılışında bulunmuştur. (Bel. Bşk Ahmet Bahçıvan ile) , Urfa'dan gittiği Afyon Valiliği sırasında Urfalı Ressamları davet ederek Urfalı Ressamlarla ilgili resim sergisi açmıştır. Bunların dışında Urfa ile ilgili pek çok restorasyon, kültür sanat etkinliği, kitap ve CD projelerine imza atmıştır. Valimiz Muzaffer Dilek'in çalışmalarından bir kısmını, Öğretim Üyesi A.Cihat Kürkçüoğlu aşağıdaki şekilde listelemiştir.
Urfa, dünyanın en eski şehridir, Peygamberler şehirdir, tarih kültür sanat şehridir, tarım ve sanayi şehirdir. Bu vesile ile, Urfa'ya hizmet eden Valimiz Sayın Muzaffer Dilek'e ve diğer hizmeti geçenlere Teşekkür ederim.
RESTORASYONLARI YAPILAN TARİHİ YAPILAR
- HIZMALI KÖPRÜ
- MİLLET KÖPRÜSÜ (Millet Hanı'nı, Topkapı'dan sonra Türkiye'nin en büyük Müze ve Kültür Merkezi Haline getirmek üzer proje başlattı)
- MİSYONER HASTANESİ (Sosyal Merkeze dönüştürülmüştür)
- ŞAHAP BAKIR EVİ (Restorasyon devam ediyor. Tamamlandığında TBMM Egemenlik Evi-Urfa Kültür Evi olarak değerlendirilecektir.)
- GÜMRÜK HANI
- AZİZ PAULUS-AZİZ PETRUS KİLİSESİ ( Restorasyon sonunda Kültür Salonu, Sergi Salonu, Kütüphane, Sanat Kursları Salonları gibi mekânların yer aldığı bu tarihi yapı “Vali Kemalettin Gazezoğlu Kültür Merkezi” adıyla hizmete sunulmuştur.)
- SİVEREK GAZİPAŞA İLKOKULU (Siverek Kaymakamlığı Konukevi fonksiyonu verilmiştir).
- VİRANŞEHİR İBRAHİM PAŞA KONAĞI (Restorasyonu devam eden bu tarihi yapıya kültürel bir fonksiyon verilecektir.)
- ÇİFT KUBBE YOKUŞU DUVARLARI
- KALE ETEĞİ MAĞARALARI (Restorasyon projeleri tamamlanan bu mağaralara turizme yönelik fonksiyon verilecektir.)
- KALE ETEĞİNDEKİ 52 ADET GECEKONDU YIKILARAK KALENİN ÖNÜ AÇILMIŞTIR.
KÜLTÜR VE SANAT ETKİNLİKLERİ
- GELENEKSEL EL SANATLARI TANITIM MERKEZİ (Balıklıgöl'deki Halil-ür Rahman Medresesi’nin büyük odası Şanlıurfa Geleneksel El Sanatları Tanıtım Merkezi’ne dönüştürülmüştür.)
- Unutulmaya yüz tutmuş halk oyunlarımızdan “DÖRTLÜ DEĞENEK OYUNU” yaşayan son ustaları tarafından sahneye taşınarak belgelenmiştir.
- ULUSLARARASI ŞANLIURFA KÜLTÜR VE SANAT HAFTASI ETKİNLİKLERİ
KİTAPLAR
- ŞANLIURFA UYGARLIĞIN DOĞDUĞU ŞEHİR
- ADIM ADIM ŞANLIURFA
- URFA KURTULUŞ MÜCADELESİ HATIRATI
- BASIN GÜNDEMİNDE ŞANLIURFA
- ŞANLIURFALI RESSAMLAR
- URFANIN ETRAFI
MÜZİK VCD VE CD’LERİ
- KAZANCI BEDİH MÜZİK GRUBU VCD VE CD’Sİ
Bu yazı toplam 604 defa okundu.