DÖVİZ KURLARI
Döviz Alış Satış
Dolar
Euro
TAZiYELER  + Ekle 
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Abuzer Akbıyık
abuzerakbiyik@hotmail.com
Urfa Nasıl Kurtulur?
06 Nisan 2014 Pazar Saat 14:04

“Urfa’daki  taş yapılı tarihi evler, hanları ve hamamlar yıkılmaktan, yok olmaktan nasıl kurutulur?” bütün mesele bu.  

Değerli hemşerimiz Ömer Behram’ın bugün facebookta yayınladığı yıkılmakta olan bir evin fotoğrafa ve  “İşte eski bir Urfa evi sahipleri tarafından terk edilmiş az önce görünce yüreğim cızladı uzaktan gördüğüm kadarıyla taşlar birer sanat eseri biz bunların yok oluşunu izliyoruz” cümleleri  yaramı tekrar depreştirdi. Konu çeşitli kişilerce çeşitli kereler yazılmış olsa da “belki bir kıvılcım olur” diye bir kez daha yazayım dedim.

Tarihi yapıların ve mekanların korunması  ve fonksiyon kazandırılması açısından son yirmi yılda  önemli işler yapılsa da, el an, Urfa’daki pek çok ev tarihi han ve  hamam bakımsızlıktan gözümüzün önünde yıkılıp gitmektedir.

O zaman konu ile ilgili şu soruları sorabiliriz;

Urfa'daki taş yapılı evlerin, hanların, hamamların yıkılması yok olması bir sorun mudur? Evet. Bu sorun idarecileri, şehri seven aydınları, konuya duyarlı kişileri rahatsız etmiyor mu? Evet ediyor.  Bu eserlerin yok olması şehrin tarih, kültür ve turizmi açısından kaybı değil mi? Evet. Sahiplerinin maddi durumlarının yetersizliği, varislerin çokluğu, ekonomik değerinin olmaması vb nedenlerle buna sahip çıkamamaları, onamamaları, onaramamaları bir hakikat midir? Evet....   Bu güne kadar valilik,  belediye, üniversite, vakıf ve dernekler kendi imkanları ile birer ikişer yere sahip çıkıp sorunun ancak bir kısmını çözebildiler, değil mi? Evet.    Bu tespiti yaptıktan sonra O zaman şöyle bir özet yapabiliriz

Şanlıurfa’daki taş yapılı tarihi evlerin, han ve hamamlar bakımsızlıktan yıkılmaktadır.  Bu Urfa için tarih ve turizm değerleri açısından kayıptır. Bu aynı zamanda dünya kültürel mirasının yok olması demektir.   Bu nedenle bu eserlerin onarılması, korunması, sürdürülebilirliğinin sağlanması gerekir.

Çözüm için şu yol haritasını önerebilirim;

1-Valiliğin veya Büyük şehir belediyesinin koordinatörlüğünde; Devlet kurumları, ilgili oda, sivil toplum kuruluşları ve araştırmacıların katılacağı bir çalıştay yapılmalı. Sorunlar ve çözüm yolları tespit edilmeli.

2-Konun ilgilerinden bir ekip kurularak “Şanlıurfa’da taş yapılı tarihi ev, han ve hamamların bakım ve onarımımı projesi” adı ile (veya başka bir isimle) bir proje hazırlanmalı

3-Proje ekibi tarafından Kaç tarihi eser var listesi ve her biri için gerekli bakım ve onarım maliyeti çıkarılarak proje maliyet ortaya çıkarılalı

4-Bu proje kapsamında Devlet kaynakları, Avrupa birliği fonları veya yap işlet devret vb finansman kaynakları araştırılıp bulunmalı. 

5-Bu eserlere sahip çıkmak, onarmak, fonksiyon kazandırmak  isteyen kişi ve kuruluşlara devlet kaynakları ve çeşitli fonlardan teşvik, hibe ve destek verilmelidir.  

6-Konu broşür, resim, film gibi materyallere halka anlatılmalı, farkındalık yaratılarak toplumun sahip çıkması sağlanmalıdır.

    

Bu yazı toplam 1767 defa okundu.
Bu Yazıya Henüz Yorum Eklenmemiş.
Şu An Sitede
Kişi Online
DÜNÜN MANŞETLERi
SEFERLER  + Ekle 
ETKiNLiK  + Ekle 
ARŞİVDE ARA
ÇOK OKUNANLAR
ÜYELİK
Genel İçerikler