DÖVİZ KURLARI
Döviz Alış Satış
Dolar
Euro
TAZiYELER  + Ekle 
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Abuzer Akbıyık
abuzerakbiyik@hotmail.com
Urfa'da Resim ve Ressamlar
30 Haziran 2015 Salı Saat 00:29

Urfa peygamberler şehridir. Urfa tarihi şehirdir, gelenek ve göreneklerin yaşatıldığı kültür ve sanat şehridir. Urfa’da yapılan kazılarda ortaya çıkan yaklaşık ikibin sene öncesine ait mozaiklerdeki muhteşem tabloları gördüğümüzde, tarihte Urfa’da resim sanatının çok ileri düzeyde olduğunu anlıyoruz. Cumhuriyet döneminden sonra Urfa, türküleri ve ses sanatçılarıyla yurt çapında ünlenmiştir. Bu nedenle son yıllarda Urfa’da kültür ve sanat denildiği zaman “Müzik” akla gelmektedir. Hâlbuki Urfa’da, “Resim sanatı” da inanamayacağınız derecede yaygın olarak varlığını sürdürmektedir.  Son elli-altmış yılda pek çok ressam yetişmiş ve pek çok güzel eser ortaya koymuşlardır. Buna karşılık yeteri kadar gündeme getirilmediği, sergi ve kataloglarla yurtiçi ve yurt dışında tanıtılmadığı için Urfa’daki resim sanatı ve ressamlar pek tanınmamaktadırlar. Nihat Kürkçüoğlu, Hasan Rastgeldi gibi birkaç Urfalı ressam ülke çapında tanınıyor olsa da bunlar kendi çabaları ile bir yerlere gelmiştir.  

Bu konuya nerden geldik derseniz, Urfalı Ressam Abdurrahman Birden bizden habersiz portremizi yağlı boya olarak çalışmış. Sağolsun, eline koluna sağlık. kardeşim Sabri Kürkçüoğlu’da tablo ile ilgilendi rötuşları yaptırdı, postaya verdi, evimizin bir köşesinde muhafaza edeceğiz. Abdurrahman Birden Urfa'da yetişen önemli ressamlardan biri ve Türkiye çapında bir sanatçı. Urfa’da kalmayı tercih etmiş. Bir başka portremizi de sağ olsun Urfalı Ressam Remzi Kara çalışmış. Bir vesile ile inşallah onu da teslim alacağız.

Bu vesile ile Urfa'da resim sanatı ve ressamlardan birkaç cümle etmek isterim. Resim denince, kırk elli sene öncesinde gördüğümüz Urfa’da Türkmen Sineması’nın tavanındaki resimler gözümüzün önüne gelir.  Bu tabloları bir Rus Ressamın yaptığı söylenir.  Aynı Ressamın duvara yaptığı bir başka tabloyu Sabri Kürkçüoğlu ile birlikte müzik derlemesi esnasında 1984 yılında Şemsi Parmaksız’ın Haşimiye civarındaki evinde görmüştük.  Yine resim denince, duvarlara Urfa tabloları yapan Namuslu Ali'yi bilirdik. Urfa’da ve Urfa dışındaki lokantalarda duvarda boydan boya Balıklıgöl resimlerinde Namuslu Ali’nin imzasını görürdük. Ben kendisini Asfalt yoldaki oto boyacı dükkânında görmüştüm.

Resmi ortaokulda ki hocalarımız sayesinde sevdik. O yıllarda Ressam olarak öğretmen Abdurrahman Aksoy’u tanıdık, Urfa tabloları ile Nihat Kürkçüoğlu’nu, Burhan Vural’ı tanıdık. Sanatla biraz ilgilenmeye başlayınca Urfalı sanatçıları tanımaya eserlerini görmeye başladık.

Urfalı ressamlardan ilk aklımıza gelenler;  Yaşar Yayla, Mustafa Ayataç, Osman Görgün, Sami Barlas, Hasan Akçar, Abdurrahman Aksoy, Hasan Rasgeldi, Abdurrahman Birden, Nihat Kürkçüoğlu, Burhan Vural, Cuma Ocaklı, Abdurrahman Polat, Mehmet İnci, Fuat Kürkçüoğlu, Tunç Tanışık, M. Emin Taşçı, Remzi Kara, M. Emin Kaplan, Necmi Kaya, Temur Köran, Şefika Güneş, Mehmet Sakızcı, Ahmet Vural, Mustafa Baytar, Sait Toprak, Haluk Özberber,  Ali Korkmaz, Mehmet Tuzcu, Mehmet Yücel, Zülküf Bayhan,  Abdurrahman Gücüyener,  İshak Çılpan, Mahmut Kılıç, Mehmet Beşli, Muharrem Çelik, Mustafa Çavcı, Halit Öncel, Mustafa Dörtbudak, Naci Büyükkırcalı, Necdet Köylü, Günay Çıkkan, Neşet Üçkan’dır.

Urfalı ressamlar hakkında bir fikir vermesi bakımından bu isimleri sıraladım elbetteki unuttuğum veya bilemediğim için burada ismini zikretmediğim Urfalı ressamlar da vardır.

Son yıllarda resim sanatı Urfa’da gelişme göstermiştir. Gerek güzel sanatlar fakültelerini okuyarak, gerekse kurslardan pek çok Urfalı ressam yetişmiştir.  ŞURKAV’ın açtığı resim kurslarında Ressam Necmi Kaya’yı, Devlet Güzel Sanatlar Galerisi Eski Müdürü Nevin Güllüoğlu’nun çabaları, Şanlıurfa Belediyesi bünyesinde kurs veren Ressam Remzi Kara ile Mehmet İnci’yi Urfa’da resim sanatına katkı sağlama bakımından zikretmemiz yerinde olur.

Sanatın sistemli şekilde öğretildiği ve geliştiği yerler okullardır, bilhassa üniversitelerdir. Bu kapsamda Şanlıurfa’da Harran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Öğretmenliği ve Güzel Sanatlar Fakültesi önemli kurumlardır. Urfa’da Resim sanatına katkı açısından, fakültenin açılışı için çaba sarf eden, çeşitli etkinlikler ile yurtiçi ve yurt dışından ünlü ressamları Urfa’ya davet ederek, Urfa resimleri yaptıran Eski Rektörümüz Prf. Dr. İbrahim Halil Mutlu hocamızı zikretmemiz gerekir.      

Urfalı ressamlar; manzara,  meyve, çiçek, kuş, portre gibi pek çok konuda tablo yapmaktadır. Fakat esas olarak Urfa’nın tarihi mekânlarını, sokakları, çarşılarını, Balıklıgöl’ü, Harran’ı,  El sanatı ustalarını, Düğün, Sıra Gecesi gibi geleneklerini, Kurtuluş savaşına katılan kahramanları, Urfa’nın kültür adamı ve sanatçılarının portrelerini çalışmışlar ve önemli sayıda yağlıboya tablo arşivi oluşturmuşlardır.

Resim sanatı dışında Urfa’da, fotoğraf, karakalem, hat, ebru, heykel ve daha pek çok sanat konusunda çalışmalar da yapılmaktadır.

Konumuz resim olduğu için son söz olarak resim sanatı ve ressamlar konusunda şunları söyleyebiliriz; Urfalı ressamlara çalışma atölyeleri ve tablolarının satılması için kurumlarca mekân tahsisi yapılmalı,  yurtiçinde ve yurt dışında sergiler açılmalı, tablolarından katalog bastırılmalı, tablolarının tanıtım ve satışı için internet sitesi açılmalı, halkımız, kurum ve kuruluşlarca tabloları satın alınarak ressamlar desteklenmelidir. Ayrıca Harran Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü bir an önce faaliyete açılmalı, şehirde yeni kurslar açılarak resim sanatı gençler arasında yaygınlaştırılmalıdır.

Şanlıurfa’da resim sanatının yaşatılması ve gelişmesi, resim sanatı aracılığıyla Şanlıurfa’nın tanıtımına da katkı sağlayacaktır. 

Bu yazı toplam 4724 defa okundu.
Bu Yazıya Henüz Yorum Eklenmemiş.
Şu An Sitede
Kişi Online
DÜNÜN MANŞETLERi
SEFERLER  + Ekle 
ETKiNLiK  + Ekle 
ARŞİVDE ARA
ÇOK OKUNANLAR
ÜYELİK
Genel İçerikler