DÖVİZ KURLARI
Döviz Alış Satış
Dolar
Euro
TAZiYELER  + Ekle 
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Abuzer Akbıyık
abuzerakbiyik@hotmail.com
Sıra Gecesi Programının Standartları Belirlenmelidir
30 Kasım 2016 Çarşamba Saat 00:54

Memlekette ne oluyor ne bitiyor diye vakit buldukça Şanlıurfa’dan yayınlanan televizyonları izlerim. Bu cumartesi (26.11.2016, Saat 17,30) Güneydoğu Televizyonu’nda Cem Özer ile bir söyleşiyi izledim. Cem Özer’in Şanlıurfa’da yapılan Sıra gecesi ile ilgili söyledikleri dikkatimi çekti Cem Özer’in söylediklerini  ve konu ile ilgili düşüncelerimi sizlerle paylaşmak istedim.  

Cem Özer, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, sunucu ve yazar.1959 yılında Kahramanmaraş, Göksun doğumlu.  ULEKAD ve Kamer Vakfı Şanlıurfa Temsilciliği'nin düzenlediği “Uluslararası Savaş Ağır Bir Günah” sempozyumu vesilesi ile Şanlıurfa’ya davet edilmiş.

Güneydoğu Televizyonu’nda yayınlanan bir söyleşi programında konuk olan Cem Özer’e kültür, sanat, kadın üzerine çeşitli konularda soruluyor, o da görüşlerini ifade ediyordu. Programı izledim. Konuşmasının bir bölümünde Şanlıurfa’da yapılan sıra gecesi ile fikirlerini söyledi.

Cem Özer’in Sıra Gecesi ile ilgili söylediklerini önemli bulduğum için özet olarak sizlerle paylaşmak istedim.  Geleneklerin sunulurken özünde değişiklik yapılmaması gerektiğini ifade ederek “çerçeveyi değiştirin, fakat tabloyu değiştirmeyin” dedi. Sözlerine şöyle devam etti  “Sıra Gecesi Türkü Bar’ın yerde oturulan şekline dönüşmüş,  Sıra gecesi, eğlence gecesi değildir. Sıra gecesinde göbek atılmaz. Eğlenmek istiyorsan başka yere gidersin… Eğlence amacıyla yapıyorsan buna Sıra Gecesi demezsin… Yerel yönetimler, sıra gecesi ile ilgili bir düzenleme yapması ve standardını oluşturması gerekir.” Dedi.

Cem Özer bir sanatçı ve Urfa dışından biri. Bu nedenle Sıra gecesi hakkındaki gözlemleri ve tespitleri bizim için çok önemli.

Bu vesile ile konu ile ilgili çalışmalarımı ve düşüncelerimi özetlemek istiyorum. Şanlıurfa’da yaklaşık 25 yıl sıra başkanlığı yaptım. Konu ile ilgili araştırma ve gözlemlerimi 2006 yılında, 440 sayfalık Şanlıurfa Sıra Gecesi adlı kitapta yayınladım. Konuk evi ve otellerde düzenlenen “Sıra Gecesi” programlarındaki  bozulmayı, yozlaşmayı gördüm bu konuda daha pek çok makale yazdım, gazete ve internet sitelerinde yayınladım. Konu ile ilgili televizyon ve radyo programlarında konuşmalar yaptım. Eğlence amacıyla düzenlenen Sıra Gecelerine çeki-düzen verilmesi için çözüm önerileri sundum. Şanlıurfa Sıra Gecesi Müzik Ekipleri’ne ve gecede hizmet sunan personele eğitim semineri verilmesi amacıyla  “Şanlıurfa Sıra Gecesi’nin Turizm   Sektöründeki Önemi, Tanıtım ve Eğitim Projesi “ hazırladım (http://www.abuzerakbiyik.com.tr/news_detail.php?id=18)  Projeyi dönemin Vali, Belediye Başkanı ve Ticaret Odası başkanına sundum. Konu gazetelerde haber konusu oldu. 

Konu ile ilgili küçük çaplı birkaç toplantı olduysa da önemli bir çalışma yapılmadı. Bugün geldiğimiz noktada herkesin kanaati odur ki, konukevleri ve otellerde yapılan programlarında, UNESCO’nun kültürel miras olarak kabul ettiği Sıra Gecemiz aslından uzaklaştırılmakta, yozlaştırılmaktadır. Sıra gecesi, içinde, makam geleneğine uygun olarak şarkı, türkü, ilahi, gazel, hoyrat olmayan, sadece, insanların göbek attığı, eğlendiği içi boş bir gece olarak anılmaya başlanmıştır.  Bu husus, tehlike çanlarının çaldığını göstermektedir.

Sırf para kazanmak için, Sıra Gecesinin içi boşaltılmakta, bu gelenek yok edilmektedir.  Ne yazık ki yetkililer de tehlike çanlarını duymamakta, bir geleneğin yozlaştırılmasına buna seyirci kalmaktadır. Zaman içinde insanların ilgisi azalacak, bu gelenekten para kazanan iş adamları da, müzisyenlerde kaybedecektir.  Sunuçta Urfa kaybedecek, Urfalı kaybedecektir.

Netice olarak; Günümüzde her türlü mal ve hizmetin standardı oluşturulmakta ve TSE kurumuna tescil ettirilmektedir.  Bu mal ve hizmeti alan kişiler, mal ve hizmetin içeriğinde ne olduğunu bilerek almaktadır. “Sıra Gecesi”, konukevleri, otel ve diğer mekanlarda bir hizmet olarak sunulmaktadır. Bu nedenle Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi olarak bir çalışma başlatılarak, çeşitli mekânlarda misafirlere sunulan Sıra Geceleri ile ilgili standartların oluşturulması gerekir. Ayrıca, İşletmecilere, müzik guruplarına ve hizmet sunanlara; Sıra gecesi nedir, kültürel değer ve turizm açısından önemi nedir, geleneksel müzik nedir, makam geleneği nedir, Sıra gecesinde hangi müzik aletleri kullanılır, hangi yemekler, nasıl sunulur, fiyat, kalite ve temizliğin önemi nedir vb konularında eğitim semineri verilmelidir. Daha sonra da bu kurallara uyulup uyulmadığı denetlenmelidir.

Bu yazı toplam 4945 defa okundu.
Bu Yazıya Henüz Yorum Eklenmemiş.
Şu An Sitede
Kişi Online
DÜNÜN MANŞETLERi
SEFERLER  + Ekle 
ETKiNLiK  + Ekle 
ARŞİVDE ARA
ÇOK OKUNANLAR
ÜYELİK
Genel İçerikler