DÖVİZ KURLARI
Döviz Alış Satış
Dolar
Euro
TAZiYELER  + Ekle 
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Abuzer Akbıyık
abuzerakbiyik@hotmail.com
Sizi Şanlıurfa’ya Bekliyoruz
26 Mart 2017 Pazar Saat 22:27

Bugün, Ankara Ticaret Odasında düzenlenen  2.Travel Expo Ankara 2017 Turizm Fuarına katıldık. 7 ülkeden 42 şehir ve 220 katılımcının yer aldığı stantları dolaştık. Tabi ki durup dinlendiğimiz, sohbet ettiğimiz yer Şanlıurfa standı oldu. Urfa müziği eşliğinde misafirlere çiğköfte sunuldu, şehir tanıtıcı CD’ler broşürler verildi. Şanlıurfa’nın tanıtımı açısından güzel bir etkinlikti, emeği geçenleri kutlarım.

Şanlıurfa, Hz. İbrahim, Hz. Eyyup ve pek çok peygamberin yaşadığı Peygamberler şehri, , Göbeklitepe, 12 bin yıllık Dünyanın ilk mabedinin bulunduğu yer, Harran, Halfeti, Şuayb şehri, Han’el Barur,  Kale, Balıklıgöl, Tarihi Çarşılar, Şehir Müzesi, Mozaik Müzesi, Konukevleri, Sıra Geceleri  ile kültür ve inanç turizmi açısından yüksek potansiyeli olan şehir.. Fakat son yıllarda çeşitli nedenlerden dolayı Şanlıurfa yeteri kadar yerli ve yabancı turist alamıyor. Geçen hafta ben Urfa’da idim. Balıklıgöl ve çarşılar kalabalık fakat çoğu kuru kalabalık.. Turizmcilerin beklediği esas yerli ve yabancı turistler yok, turlar beklenenin çok altında…. Bu durumdan Turizm firmaları, Otel, Konukevi, Lokanta, Ulaşım sektörü,  Müzisyenler, esnaf, çalışanlar, mal ve hizmet satanlar olumsuz etkileniyor. Bu nedenle Şanlıurfa’da turizmin canlanması için acilen bir seferberlik başlatmak gerektiği kanaatindeyim. 

Yetkililer, Oda temsilcileri, Sivil toplum örgütleri toplanıyor. Konuşuyorlar, tartışıyorlar, projeler sunuluyor fakat icraat yok. Uygulanan tedbirler yok denecek kadar az ve yetersiz..  Mesela  bazı belediyelere görüşülüp, onların misafirleri Urfa’ya yönlendirilebilir.  Ankara Altındağ Belediyesi gibi Urfa’ya misafir gönderen belediye başkanları onöre edilebilir, görüşmeler yapılarak Urfa’ya daha çok turist göndermeleri sağlanabilir.  Valilik veya Belediye koordinatörlüğünde Urfa’daki konaklama firmaları, Turizm firmaları, konukevleri vb bir araya gelerek Urfa’ya, geliş-gidiş, konaklama, gezi, sıra gecesi  paket halinde indirimli fiyatlarla turlar düzenlenebilir. 

Urfa Hz. İbrahim, Hz. Eyyup gibi pek çok peygamberin  yaşadığı şehirdir. Bu nedenle Mekke, Medine ve Kudüs’ten sonra en kutsal şehirlerden biri Urfa’dır.  Yine bilindiği gibi Nur Cemaatinin önderi Said-i Nursi 1960 yılında Urfa’da vefat etmiştir. Bu nedenle Türkiye’nin her yerinden Said-i Nursinin talebeleri Kadir Gecesinden bir gece önce Urfa’ya gelmekte ve yapılan büyük mevlide katılmaktadır.  Dini mekanları ile, kılınan teravih namazları ile, okunan mevlit ve mukabeleleri ile, Dergahtaki sabah ve ikindi zikri ile, Halil İbrahim bereketi ile açılan iftar sofralarla Urfa’da Ramazan ayı bir başka güzel olmaktadır. Bu manevi ve mistik havayı teneffüs etmek isteyenler için Ramazan ayı için çok özel fiyatlara Urfa’ya turlar düzenlenebilir. 

Ben her ay misafirler veya bakanlıktan yetkililerle birkaç gez Urfa’ya gelmekteyim.   Gelenler Urfa’yı daha önce hiç görmemiş olanlar,  Urfa’yı görünce adeta çarpılıyorlar. Dini mekanları, tarihi yerleri, çarşıları, konukevleri, sıra geceleri , ciğer kebabı,  Harran gezisi, Halfeti gezisi adamların başını döndürüyor,  memnuniyetten mest oluyorlar.  Urfa’dan ayırılırken “Biz Urfa’nın bu kadar güzel olduğunu bilmiyorduk.  En yakın zamanda ailemizle birlikte geleceğiz “ diyorlar. 

Özet olarak mesele şu anlatmak yeteri kadar tesirli olmuyor. Bu nedenle ” Türkiye’nin her  ilinden insanları bir defalığına da olsa Urfa’ya getirmek, bu güzellikler göstermek, yaşatmak gerekiyor”  Burada görev fiyatları aşağı çekecek otel, Konukevi, Lokanta ve turizm işletmelerine düşüyor.  Tabi ki bu en büyük görev de bu organizasyonu koordine edecek Vilayet ve Büyük şehir belediyesine düşüyor.  Pek çok belediye parasını kendi finanse ederek seçmenini tura gönderiyor. Şanlıurfa büyükşehir veya ilçe belediyeleri , “SİZİ ŞANLIURFA’YA BEKLİYORUZ”  sloganı ile çeşitli vilayetlerde panolarda reklam yapamaz mı?  Proje kapsamında  her hafta Türkiye çapında çeşitli vilayetlerden 100-200 belki 500 kişiyi bir geceliğine Urfa’da ağırlayamaz mı.  Urfa’yı tanıtacak, gündeme taşıyacak Televizyoncular, Gazeteciler, Şairler, Yazarlar, Sanatçıları Şanlıurfa’ya davet edemez mi?  Valilik, Karacadağ Kalkınma Ajansı, Ticaret Odası, Ticaret Borsası, GAP İdaresi vb. kurumlar Şanlıurfa’da Turizmin gelişmesi için bu tür projelere destek vermez mi? Neden olmasın.. Her şey mümkün.. Yeter ki , Sayın Bakan, Vekiller, Vali, Belediye başkanları günlük rutin işlerinden kafalarını kaldırıp Şanlıurfa için hayati önem taşıyan Turizme baksınlar, konuya ciddi olarak eğilsinler, gerisi kolay.... 

Bu yazı toplam 3228 defa okundu.
Bu Yazıya Henüz Yorum Eklenmemiş.
Şu An Sitede
Kişi Online
DÜNÜN MANŞETLERi
SEFERLER  + Ekle 
ETKiNLiK  + Ekle 
ARŞİVDE ARA
ÇOK OKUNANLAR
ÜYELİK
Genel İçerikler