DÖVİZ KURLARI
Döviz Alış Satış
Dolar
Euro
TAZiYELER  + Ekle 
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Abuzer Akbıyık
abuzerakbiyik@hotmail.com
Abdullah Balak İsmi Bir okula verilmeli
26 Şubat 2020 Çarşamba Saat 19:36

SAYIN VALİMİZ ABDULLAH ERİN'E
ABDULLAH BALAK İSMİNİN BİR OKULA VERİLMESİNİ ARZ EDERİM.
Abdullah Balak 70'li yılların başında Urfa Lisesi'nde öğretmenimdi. Bilgilerinden istifade ettik. Yıllarca halk müziği ve halk oyunları konusunda pek çok kez sohbet ettik, etkinliklere katıldık, kendisinden feyz aldık. Allah rahmet etsin mekanı cennet olsun.
Abdullah Balak iyi bir öğretmendi, Urfa müzik geleneğini iyi bilirdi, bestekârdı. Eserleri ile Urfa müzik kültürü ve tanıtımına katkıda bulundu. Derlemeci ve kaynak kişi idi. Halk oyunları hocası idi. İyi bir aile babası idi. Çalışkandı, dürüsttü, hoşgörülü idi. Urfa konusu geçince gözleri yaşaran hakiki bir Urfalı idi. Netice itibariyle, topluma, gençlere örnek bir insandı. Bu nedenlerle, bir Urfalı ve bir öğrencisi olarak Sayın Valimiz Abdullah Erin'e, Abdullah Balak isminin bir okula verilmesini arz ederim. Sayın valimiz bu mesajları görmüyor olabilir. Vekillerimiz, Belediye başkanlarımız başta olmak üzere kendisine ulaşabilen herkesten Abdullah Balak isminin bir okula verilmesi konusunu Sayın Valimize iletmelerini rica ediyorum. Değerli hemşerlerimin yorumları ile bu talebimize destek vereceklerini umuyorum. Değerli hocamız Abdullah Balak'ın isminin bir okula verilmesi vefatının sene-i devriyesinin olduğu bu zamanda bizim için anlamlı bir müjde olacaktır. Saygılarımla. 26.02.2020
Abuzer Akbıyık

ABDULLAH BALAK KİMDİR (1938-2017)
Eğitimci, bestekar, folklor araştırmacısı ve kaynak kişidir. Şanlıurfa'da doğdu. İlk orta ve lise öğrenimini Şanlıurfa'da, yüksek okulu Ankara’da tamamladı. Çeşitli okullarda Matematik öğretmenliği yaptı. Harran Üniversitesi Müzik bölümünde öğretim görevliliğinden emekli oldu. Pek çok öğrenci yetiştirdi. Küçük yaşlarda yakın çevresinden etkilendi. Zamanın büyük ustaları ile yakın dostlukları oldu evlerinde devrin ustalarının plaklarını bol bol dinledi. Merhum Mukim Tahir, Hamza Şenses, Nizipli Deli Mehmet, Cemil Cankat ve benzeri ustaların plaklarından dinledi. Ayrıca Şanlıurfa’nın ünlü musikişinasları Tenekeci Mahmut Güzelgöz, Hayırlı Ahmet Ağa, dayısı Mehmet Karaçizmeli, Kalfa Mehmet, Culha Mahmut, Daşçı Kara Durak, Kadir Yılmaz, Karaköprülü İsmail, Kurrik Mehe, Cuan Mehmet, Hacı Nuri Hafız, Halil ve Ahmet Uzungöl, Şıh’ İs İshakoğlun' dan oldukça yararlandı. Şanlıurfa’nın bütün makam ve geleneklerini en iyi şekilde bilirdi. Halk oyunlarımızın derlenip düzenlenmesi ve öğretimi hakkında çalışmaları oldu. Çalışmalarından dolayı çeşitli kurumlardan ödüller aldı. Eserlerinin güftelerinde zaman zaman “Balak” mahlasını kullanmıştır. Yüz adetten fazla eseri vardır. “Felek sen ne feleksen”‚ “Dağıdır yar dağıdır”‚ “Kardaş dala konaram”, “Seherden Uyanasan”, “Yarımın adı yaşar”, “Urfa'nın altı bağlar”‚ “Fadile” ünlü türkülerindendir. Nuri Sesigüzel, İbrahim Tatlıses, Mahmut Tuncer, Selahattin Alpay, Seyfettin Sucu, Mahsun Kırımızıgül ve birçok sanatçı eserlerini okumuştur. Bağlama çalar ve hoyrat okurdu. Eserleri ve derlemeleri ile Urfa repertuarına önemli katkıları olmuştur.

Bu yazı toplam 2397 defa okundu.
Bu Yazıya Henüz Yorum Eklenmemiş.
Şu An Sitede
Kişi Online
DÜNÜN MANŞETLERi
SEFERLER  + Ekle 
ETKiNLiK  + Ekle 
ARŞİVDE ARA
ÇOK OKUNANLAR
ÜYELİK
Genel İçerikler