DÖVİZ KURLARI
Döviz Alış Satış
Dolar
Euro
TAZiYELER  + Ekle 
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ana sayfaya Dön // Dünya
YARATICI AVRUPA HİBE PROGRAMI BAŞLADI
06 Temmuz 2014 Pazar Saat 01:40

AB, kültür ve medya alanlarında “Yaratıcı Avrupa” programı grile 1,462 milyar Avro destek sağlayacak



YARATICI AVRUPA 2014-2020 HİBE PROGRAMI BAŞLADI

AB, kültür ve medya alanlarında çalışan binlerce kuruluş ve kişiye 2014-2020 döneminde yeni program “Yaratıcı Avrupa” ile 1,462 milyar Avro destek sağlayacak.

2014-2020 döneminde uygulanacak “Yaratıcı Avrupa” programı bir önceki dönemdeki Kültür, MEDIA ve MEDIA Mundus programlarını tek bir çatı altında toplamaktadır.

Tek tek programların bütünsel bir yaklaşımla bir araya getirilmesi ile oluşturulan yeni programın bütçesi % 9′luk bir artışla olarak belirlendi.

Programın genel amacı, Avrupa’nın sahip olduğu kültürel ve dilsel çeşitliliğin korunması, kültürel ve yaratıcı sektörlere rekabetçilik kazandırılmasıdır. Yeni Program altında sinema ve işitsel-görsel sektörü (MEDIA programının kapsadığı alan) desteklemek üzere 850 milyon Avro’nun üzerinde, kültür için ise yaklaşık 450 milyon Avro’luk bir bütçe ayrılmıştır. Bunun yanı sıra, politika oluşturma ve işbirliği için 60 milyon Avro civarında yatırım yapılarak, yenilikçi yaklaşımlar ve yeni iş modelleri desteklenecektir.

 Avrupa Kültür Başkentleri, Avrupa Mirası Markası, Avrupa Miras Günleri ve beş Avrupa ödülü (AB Kültür Mirası /Eurpoa Nostra Ödülleri, AB Çağdaş Mimari Ödülü, AB Edebiyat Ödülü, Avrupa Çağdaş Müzik Ödülleri (EBBAs) ve AB MEDIA ödülü) de Yaratıcı Avrupa programı ile desteklenecektir.

Avrupa’daki kültür ve yaratıcı sektörler AB gayrisafi milli hasılasının %4,5’lik bir bölümünü oluşturmakta ve 8 milyondan fazla insana istihdam sağlamaktadır. Yaratıcı Avrupa Programı sayesinde, küreselleşme ve dijital geçiş ile oluşan fırsatlarla Avrupa ekonomisine daha çok katkı sağlanacaktır. Pazar bölünmesi ve sermaye erişimi gibi sorunlarla başa çıkılmasını kolaylaştırırken know-how ve deneyim paylaşımı sayesinde daha iyi politikalar oluşturulmasına da katkıda bulunulacaktır. Yaratıcı Avrupa Programı ile; 250.000 sanatçı ve kültür çalışanına ve eserlerine destek verilmesi, 800 filme Avrupa ve ötesinde izlenirliğini arttırmak için destek sağlanması, 4500’den fazla kitabın edebi çevirisi için yazarlara destek verilmesi, kültür ve görsel-işitsel sektörde çalışanların kapasitelerini geliştirmelerine yönelik eğitim desteği sağlanması öngörülmektedir.

Yaratıcı Avrupa Programı ile ilgili katılım anlaşması imzalandıktan sonra program ile ilgili detaylara ve Türkçe teklif çağrılarına TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültürel İrtibat Noktası internet sitesinden erişilebilir. (www.ccp.gov.tr)

2007-2013 Yıllarında Türkiye’den Programa dahil olan projeler

Yaratıcı Avrupa / Creative Europe

2014-2020 Creative Europe (Yaratıcı Avrupa) Programı, Avrupa Komisyonu’nun Kültür, Medya ve Media Mundus programlarını tek bir çatı altında topluyor.

Tek tek programların bütünsel bir yaklaşımla bir araya getirilmesi ile oluşturulan yeni programın bütçesi % 9'luk bir artışla 1,462 milyar Avro olarak belirlendi.

Programa Üye Ülkeler Hangileridir?

Türkiye, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, Birleşik Krallık, İzlanda, Lihtenştayn, Norveç, Hırvatistan, Makedonya, Sırbistan, Karadağ, Arnavutluk, Bosna Hersek.

Programa Kimler Başvurabilir?

En az 24 ay önce kurulmuş tüzel kuruluşlar, Tiyatrolar, Dans Grupları, Müzeler, Belediyeler, Üniversiteler, Araştırma Merkezleri, Kültür Enstitüleri, Kamu Kurumları, Vakıflar, Dernekler, Sanat galerileri…Bireysel başvuru yapılamaz!

 

Programın tanıtım broşürü için lütfen tıklayınız.

 

Kültür sektörü ve yaratıcı endüstrilerde faaliyet gösteren KOBI’lerin desteklemesi yoluyla Avrupa genelinde yaratıcılığın geliştirilmesini amaçlayan program çeşitli finansal destek mekanizmalarını birlikte kullanıyor olacak. Banka ve benzeri finans kuruluşlarının bu alandaki KOBI’lere uzun vadeli ve düşük faizli kredi sağlanmasını kolaylaştıran yeni düzenlemelerle ayrılan bütçeler ile çok daha büyük bir sinerji yakalanması hedefleniyor.

  

AVRUPA KOMİSYONU

BASIN AÇIKLAMASI

Brüksel/Strazburg, 19 Kasım 2013

Komisyon, Avrupa Parlamentosu tarafından kabul edilen Yaratıcı Avrupa programına merhaba diyor

Avrupa’daki kültür, sinema, televizyon, müzik, edebiyat, sahne sanatları, kültür mirası ve ilgili alanlar, bugün Avrupa Parlamentosu tarafından kabul edilen, Avrupa Komisyonu’nun  yeni programı Yaratıcı Avrupa ile daha da çok destek bulacak. Önümüzdeki yedi yıl için  ayrılan 1.46 milyar Avroluk bütçesiyle program, istihdam ve büyümeye büyük katkısı olan kültür sektörleri ve yaratıcı sektörler için önemli bir itici güç olacak. Yaratıcı Avrupa ile en az 250,000 sanatçı ve kültür profesyoneline, 2000 sinemaya, 800 film ve 4500 edebi kitap çevirisine destek sağlanacak. Ayrıca küçük kültürel veya yaratıcı iş girişimleri için de banka kredilerinde 750 milyon Avro’ya kadar erişim sağlayacak yeni bir mali garanti bu programla sunulacak.

Avrupa Eğitim, Kültür, Çokdillilik ve Gençlikten sorumlu komisyon üyesi Androulla Vassiliou bugünkü oylamaya değinerek: "Bu yatırım Avrupa’nın sinema sektörü, kültür, sanat ve  halk için çok iyi bir haberdir. Yaratıcı Avrupa sayesinde dinamik kültür sektöründe yeni  istihdam olanakları yaratılarak AB ekonomisine daha çok katkı sağlanacaktır. Binlerce yetenekli sanatçı bu sayede Avrupa ve ötesine açılma şansı bulacak, kültür ve dil çeşitliliği teşvik edilmiş olacaktır. Büyük çaplı hibe desteklerinin yanı sıra garanti imkanımız yüzlerce küçük işletme için mali kaynak yaratacaktır" sözleriyle programı memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Yaratıcı Avrupa’nın temelleri, son 20 yıldır kültür ve görsel-işitsel sektörleri destekleyen Kültür ve MEDIA programlarındaki deneyimlere dayanmaktadır. Yeni programa, sahne sanatlarını, görsel sanatları ve kültür mirası gibi alanları kapsayan bir Kültür alt programı ile, sinema ve görsel-işitsel sektörü destekleyen bir MEDIA alt programı dahil edilmiştir.

Yeni sektörler arası dizinle politika işbirliği ve çapraz önlemler desteklenecek ve yeni mali garanti de 2016’dan itibaren yürürlükte olacak.

Avrupa Kültür Başkentleri, Avrupa Mirası Markası, Avrupa Miras Günleri ve beş Avrupa  ödülü (AB Kültür mirası /Eurpoa Nostra Ödülleri, AB Çağdaş Mimari Ödülü, AB Edebiyat  Ödülü, Avrupa Çağdaş Müzik Ödülleri (EBBAs) ve AB MEDIA ödülü) de Yaratıcı Avrupa programı ile desteklenecek.

Program bütçesinin en az %56’sı MEDIA alt programına tahsis edilecek, en az %31’i ise  Kültür alt programına aktarılacak. Bu rakamlar genel anlamda bu iki alana aktarılacak  desteği yansıtmaktadır. Bütçenin en fazla %13’lük bir bölümü, her katılımcı ülkede oluşturulacak ve potansiyel lehtarlara tavsiyelerde bulunacak ‘Yaratıcı Avrupa Masaları’na desteği de içeren sektörler arası dizine aktarılacak. Politika işbirliği ve yeni iş modelleri için yenilikçi hedef kitle oluşturma yaklaşımları için yaklaşık 60 milyon Avro ayrılacak.

 

Yaratıcı Avrupa: kimler faydalanacak?

 

Yaratıcı Avrupa programı ile:

  • 250000 sanatçı ve kültür çalışanına ve eserlerine, kendi ülkelerinde ve diğer

ülkelerdeki hedef kitlelerine ulaşabilmeleri için,

  • 800 filme Avrupa ve ötesinde izlenirliğini arttırmak için dağıtım desteği sağlanacak,
  • En az 2000 Avrupa sineması, gösterimdeki filmlerinin en az yarısının Avrupalı olması

durumunda mali destek alabilecek,

  • 4500’den fazla kitabın edebi çevirisi için destek sağlanacak, böylece yazarlar yeni

pazarlara açılabilecek ve okurlar kitaplardan kendi dillerinde faydalanabilecek,

  • Binlerce kültür ve görsel-işitsel sektör işletmesi ve çalışanı yeni beceriler ve

uluslararası çalışma kapasitesine yönelik eğitimlerden faydalanabilecek.

 

Avrupa’daki kültür ve yaratıcı sektörler AB gayrisafi milli hasılasının %4,5’lik bir bölümünü

oluşturmakta ve 8 milyondan fazla insana istihdam sağlamaktadır. Yaratıcı Avrupa

sayesinde, küreselleşme ve dijital geçiş ile oluşan fırsatlarla Avrupa ekonomisine daha da

çok katkı sağlayacaktır. Pazar bölünmesi ve sermaye erişimi gibi sorunlarla başa

çıkılmasını kolaylaştırırken know-how ve deneyim paylaşımı sayesinde daha iyi politikalar

oluşturulmasına da katkıda bulunacaktır.

Sonraki adımlar

Yaratıcı Avrupa programı  Ocak 2014’ten itibaren yürürlüğe girdi.

 

Daha fazla bilgi için

Avrupa Komisyonu: Creative Europe

Creative Europe - Facebook

Twitter’da konuşmaya katılın #CreativeEurope

Androulla Vassiliou's website

Androulla Vassiliou’yu Twitter’dan takip edin @VassiliouEU

Contacts :

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

 

 

AVRUPA KOMİSYONU

BİLGİ NOTU

Brüksel/Strazburg, 19 Kasım 2013

 

Yaratıcı Avrupa: Sıkça Sorulan Sorular

 

Yaratıcı Avrupa programı nedir?

Avrupa’daki kültür, sinema, televizyon, müzik, edebiyat, sahne sanatları, kültür mirası ve ilgili alanlar, bugün Avrupa Parlamentosu tarafından kabul edilen, Avrupa Komisyonu’nun yeni programı Yaratıcı Avrupa ile daha da çok destek bulacak. Önümüzdeki yedi yıl için ayrılan 1,46 milyar Avroluk bütçesiyle program, istihdam ve büyümeye büyük katkısı olan kültür sektörleri ve yaratıcı sektörler için önemli bir itici güç olacak. Yaratıcı Avrupa ile en az 250,000 sanatçı ve kültür profesyoneline, 2000 sinemaya, 800 film ve 4500 edebi kitap çevirisine destek sağlanacak. Ayrıca küçük kültürel veya yaratıcı iş girişimleri için de banka kredilerinde 750 milyon Avro’ya kadar erişim sağlayacak yeni bir mali garanti bu programla sunulacak.

 

Avrupa’nın Yaratıcı Avrupa programına neden ihtiyacı var?

Kültürün AB ekonomisinde büyük bir yeri bulunmaktadır. Araştırmalara göre kültür ve yaratıcı sektörlerin gayrisafi milli hasılada %4,5 istihdamda ise %4’lük bir payı var (8,5 milyon iş imkanı ve diğer sektörlerdeki etkisi düşünülünce bu rakam artıyor) Avrupa yaratıcı sektör ürünlerinin ihracatında dünya lideri konumunda. Bu yerini koruyabilmesi adına sektörlerin sınır aşırı iş yapma kapasitesini arttırmaya yönelik yatırımlar gerekiyor. Yaratıcı Avrupa programı bu ihtiyaca cevap vererek yatırımı en çok etkili olacağı hedefe yöneltecek. Yeni programda, kültür eserlerinin yapımı, dağıtımı ve bunlara erişimi temelden değiştiren küreselleşme ve dijital teknolojilerle gelen zorluklar ile beraber iş modellerinin ve gelir kaynaklarının değiştirilmesi gibi kavramlar göz önünde bulunduruluyor. Bu gelişmelerle kültür ve yaratıcı sektörler için olanaklar da yaratılmış olacak. Program sayesinde sektördekiler bu imkanları kullanarak dijital dönüşümden faydalanabilecek ve daha çok iş

ve uluslar arası kariyer imkanı oluşacak.

 

Yaratıcı Avrupa için hangi ülkeler fon başvurusunda bulunabilir?

Yaratıcı Avrupa 28 üye ülkeye ve şartları yerine getiren Avrupa Serbest Ticaret Birliği Ülkelerine (İzlanda, Lichtenstein, Norveç ve İsviçre) ve üyeliğe aday ve potansiyel aday ülkelere (Karadağ, Sırbistan, eski Yugoslav Makedon Cumhuriyeti, Türkiye, Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova) ve komşu ülkelere (Ermenistan, Azerbaycan, Beyaz Rusya, Gürcistan, Moldova, Ukrayna, Cezayir, Mısır, Fas, Tunus, Ürdün, Lübnan, Libya, Filistin, Suriye ve İsrail) açık olacaktır. AB dışındaki ülkeler katılım ortaklığı ödeyerek programa girebilecektir. Bu tutar ülkenin gayrisafi milli hasılasına ve bunun program bütçesi ile oranına göre belirlenecektir. 

 

Bireyler hibe için başvurabilir mi?

Yaratıcı Avrupa bireysel başvurulara açık olmayacakancak kültür kuruluşlarının sunduğu projelerle 250,000’den fazla sanatçı ve kültür çalışanına destek sağlanmış olacak. Bu, sonuçlara daha kolay ulaşmak ve daha kalıcı bir etki yaratmak üzere daha uygun maliyetli bir yaklaşım. Komisyon’un öngörülerine göre Yaratıcı Avrupa ile desteklenecek projeler sayesinde doğrudan veya dolaylı olarak milyonlarca kişiye ulaşılacak.

 

Yaratıcı Avrupa tam olarak neleri destekleyecek?

Desteklenen tüm projelerin sınır aşırı bir boyutu olacak. Bütçenin projelere hibe olarak aktarılacak. Ancak program ayrıca Avrupa Kültür Başkentleri, Avrupa Mirası Markası, Avrupa Miras Günleri ve beş Avrupa ödülünü (AB Kültür Mirası /Europa Nostra Ödülleri, AB Çağdaş Mimari Ödülü, AB Edebiyat Ödülü, Avrupa Çağdaş Müzik Ödülleri (EBBAs) ve AB MEDIA ödülü) de destekleyecek.

 

Programla hangi sorunlara değinilecek?

Kültür sektörü ve yaratıcı sektörler Tek Pazar’dan yeterince faydalanamamaktadır. Sektörün karşılaştığı en büyük sorun farklı gelenekler ve diller nedeniyle oluşan pazar bölünmesidir: Avrupa’da 24 resmi dil, 3 alfabe ve yaklaşık 60 resmi lehçe veya azınlık dili kullanılmaktadır. Bu çeşitlilik Avrupa’nın zengin dokusunu oluşturmakla birlikte yazarların farklı ülkelerdeki okullara ulaşmasında, sinema ve tiyatro izleyicilerinin yabancı oyunlara erişimlerinde, müzisyenlerin dinleyicilerle buluşmasında engeller yaratmaktadır. Geçen ay yapılan bir Eurobarometre araştırmasına göre (IP/13/1023) Avrupalıların yalnızca %13’ü başka ülkelerin sanatçılarının konserlerine gidiyor ve sadece %4’ü başka ülkelerin tiyatro performanslarını izleyebiliyor. İzleyici kitle yaratılmasına ve sektörün hedef kitle ile etkileşim kapasitesine daha çok odaklanılması sayesinde örneğin medya

okuryazarlığı girişimleri veya yeni etkileşimli çevrimiçi araçlarla ulusal olmayan eserlerin halka ulaşma imkanı artırılabilecek.

 

Yaratıcı Avrupa’nın Kültür, MEDIA ve MEDIA Mundus programlarından ne gibi bir farklı var? Bu diğer isimler yok mu olacak?

Yaratıcı Avrupa’da, kültür ve görsel-işitsel sektörleri ayrı ayrı destekleyen mekanizmalar tek bir büyük çatı altında birleşecek ve tüm kültür ve yaratım sektörlerine açık olacak. Ancak görsel-işitsel sektörün ve diğer kültür ve yaratım sektörlerinin özel ihtiyaçlarına da  Kültür ve Media alt programları sayesinde cevap verilecek. Bu alt programlar Kültür ve MEDIA programlarının geçmiş deneyimlerine dayanacak ve gelecekteki zorluklara uygun olarak düzenlenecek. Avrupalı ve uluslar arası sektör çalışanlarını ve Avrupa filmlerinin uluslar arası dağıtımını destekleyen MEDIA Mundus programı ise MEDIA alt programına dahil edilecek.

Tek çerçeve altında toplanan bu programla farklı sektörler arasındaki sinerji en yüksek seviyeye çıkarılacak ve verimlilikle gelişen kazanç artacak.  Yaratıcı Avrupa’da bir de sektörler arası dizin olacak. Bu dizin neleri kapsayacak?

Bu dizinin iki ayağı olacak: Mali Garanti İmkanı, Avrupa Yatırım Fonları tarafından  yönetilecek ve 2016’dan itibaren yürürlüğe girecek, küçük işletmelerin krediye erişimi  böylece daha kolay olacak. Sektörler arası dizin aynı zamanda politika yaratımında, deneysel projelerin desteklenmesinde ve görsel-işitsel sektör ile diğer kültürel ve yaratıcı  sektörlerin işbirliği için çalışma, analiz ve daha iyi veri toplama konularında destek sağlayacak. Başvuru sahiplerine destek olacak Yaratıcı Avrupa Masaları da bu dizin altında oluşturulacak.  

 

Yaratıcı Avrupa nasıl yönetilecek?

Yaratıcı Avrupa, sanatsal disiplinlerine bağlı olmaksızın kültür ve yaratım sektörü çalışanlarının daha basit, kolay anlaşılır ve erişebilir biçimde, AB içindeki ve dışındaki faaliyetler için desteğe ulaşabilecek. Şu anki Eğitim, Kültür ve Görsel İşitsel Ajans tarafından sürdürülen yönetim devam edecek.

 

Bu yazı toplam 13748 defa okundu.
Bu Yazıya Henüz Yorum Eklenmemiş.
Şu An Sitede
Kişi Online
DÜNÜN MANŞETLERi
SEFERLER  + Ekle 
ETKiNLiK  + Ekle 
ARŞİVDE ARA
ÇOK OKUNANLAR
ÜYELİK
Genel İçerikler