DÖVİZ KURLARI
Döviz Alış Satış
Dolar
Euro
TAZiYELER  + Ekle 
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ana sayfaya Dön // Kültür-Sanat
TRT TÜRKÜ’DE “TÜRKÜ MUHABBETİ” BAŞLIYOR
26 Aralık 2016 Pazartesi Saat 01:17

Salih Turhan ve Abuzer Akbıyık’ın hazırlayıp sunduğu “Türkü Muhabbeti” 2017 yılında her Cuma saat 18-19 arası TRT Türkü radyo kanalında başlayacak



Salih Turhan ve Abuzer Akbıyık’ın hazırlayıp sunduğu “Türkü Muhabbeti” programı 2017 yılında her Cuma saat 18:00-19:arası TRT Türkü radyo kanalında yayınlanacak.

TRT Ankara Radyosu tarafından hazırlanan, yapımcılığını Şükrü Özgen’in Spikerliğini Derya Kaya’nın üstlendiği ve her yönü ile türkülerin konuşulacağı radyo programı 2017 yılı başından itibaren her Cuma saat 18:00-19:00 arası “TRT Türkü” kanalında yayınlanacak. 

Programın konusu hakkında bilgi veren Ses Sanatçısı ve Araştırmacı Yazar Salih Turhan, şunları söyledi”Programın konusu, halkımızın sevincini, yasını, kederini, coşkusunu yansıttığı ve halk kültürümüzün en önemli kaynağı olan Türkülerdir. Programda, Türkülerin her yönü üzerine muhabbet edilecek ve konu ile ilgili Türkü örnekleri sunulacaktır. Bazı programlarda konu ile ilgili araştırmacı, akademisyen ve sanatçılar davet edilerek, onların görüş ve düşüncelerine yer verilecektir. “ dedi.    

Salih Turhan programın hedef kitlesi ile de şunları söyledi” ProgramımızKonservatuar, Üniversite Halk Edebiyatı, Müzik ve Halkoyunları bölümü ve Müzik lisesi öğrencileri,  öğretmenleri, Amatör veya profesyonel olarak müzik icra eden sanatçılar, akademisyenler, araştırmacılar ve genel halk müziği dinleyicilerine yöneliktir. Bir başka ifade ile Türkü seven herkesi Cuma günleri saat 18:00-19:00 arasında TRT Türkü’ye bekliyoruz dedi.

Folklor araştırmacısı ve Yazar Abuzer Akbıyık da programda yer alacak konularla ilgili şu bilgileri verdi. “Zamanın yettiği ölçüde programımızda Türkülerle ilgili hemen her konuya yer vermeye çalışacağız. Özet olarak söylersek programımızdaTürküler, Uzun havalar, Oyun havaları, Türkülerin felsefesi, edebi ve müzikal yönü,  Türkülerde Anonim-Beste konusu, Türküler ile ilgili tartışmalı konular, Şairleri/Ozanları karıştırılan türküler, farklı görüşler, çözüm yolları,  öneriler,  Türkülerin ilişkili olduğu bilim dalları, Halk müziği araştırma ve derlemeleri, Repertuar kurulları kriter ve çalışması, Formlar,  Varyantlar,  Deme, Çevirme, Deyişme türküler, Türler, Kadın ağzı-erkek ağzı türküler, Müzikal yapı ve edebi yapı/kuruluş, Türk Dünyası Müziği, Rumeli, Balkan, Cezayir, Yemen Türküleri, Koro-Solo icra ve sunum, Halk Müziğinim mihenk taşları, Halk müziği sanatçıları ve aşıklar, Araştırmacılar, Kaynak kişiler, Derlemeciler, Bestekarlar, Mahalli Sanatçılar, Müzik eğitim ve icra kurumları,  Müzik kursları, Halk müziği literatürü, Halk müziği telif hakları, Ticari olarak Halk müziği sektörü, konser, festival, çeşitli etkinlikler, İnternet, Radyo ve Televizyon yayınları ile ilgili konulara yer vereceğiz. Elbette ki, sohbetimizle ilgili türküler de yer vereceğiz.” dedi. 

 

SALİH TURHAN KİMDİR

Salih Turhan THM Ses Sanatçısı ve Araştırmacıdır.1956 yılında Elazığ’da doğdu. Liseyi Elazığ’da, Yüksek Okulu Ankara’da bitirdi. 1982 yılında TRT Erzurum Radyosuna ses sanatçısı olarak girdi. 5 yıl sonra 1987 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Devlet Türk Halk Müziği korosuna naklen tayin oldu. 1991-1992 yıllarında bu koronun müdürlüğünü yaptı. Yurt içinde ve yurt dışında sanatçı ve uzman olarak Türkiye’yi temsil etti. Çeşitli yörelere ait 1000 civarında halk ezgisinin notasını dikte ederek yazdı. Bunlardan 200’ü aynı zamanda kendi derlemesi olup, THM repertuarına kazandırılmıştır. Çeşitli kurumlarca birçok ödüle layık görüldü; Azerbaycan, Uluslararası  VEKTÖR İlimler Akademisince Fahri Doktora unvanına lâyık görüldü. İLESAM ve Türkiye Yazarlar Birliği, T.C. Başbakanlık Gençlik Spor Genel Md. Danışma Kurulu üyesidir. 20 yıldan beri birçok amatör koro kurup yönetti. Etimesgut, Keçiören, Adıyaman Belediye Konservatuarlarını kurdu. Halk Müziği dalında birçok öğrenci yetiştirdi. Anadolu’dan Selamlar, Vatan Nağmeleri, Gönül Nağmeleri, Tatyan Havaları, Yemen Türküleri, Sağlıkla İlgili Türküler başlıklı albümleri hazırladı. Radyo ve televizyonlarda programlar hazırlayıp sundu. Halen Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Devlet THM Korosundaki görevini sürdürmektedir.

 

Yayınlanmış kitapları:

Harput - Elazığ Musıkî Folkloru, Kerkük Türküleri, Azerbaycan Halk Mahnıları, Anadolu Halk Türküleri ve Ezgileri, Türk Halk Müziğinde Çeşitli Görüşler, Notalarıyla Uzun Havalarımız, Diyarbakır Musıkî Folkloru, Notalarıyla Türkülerimiz ve Hikâyeleri 1-2, Azerbaycan Halk Türküleri (Aktarma), Azerbaycan,  Bayburt Musıkî Folkloru, Malatya Musıkî Folkloru, Ankara Halk Müziği, Çankırı Halk Müziği, Kırşehir Halk Müziği, Kırıkkale Halk Müziği, Şanlıurfa Halk Müziği, Uşak Türküleri, Van Halk Müziğine Giriş, Artvin Halk Müziğine Giriş, Isparta Türküleri, Meşhur Olmuş Türkülerimiz 1-2, Ordu Türküleri, Notalarıyla Dillerdeki Şarkılar 1-2, Konya Halk Müziği, Elazığ - Harput Havaları, Tatyan Havaları (CD/Albümü, KALAN Müzikten çıktı), Tokat Türküleri ve Oyun Havaları, Halk Müziğimizde Oyun ve Saz Havaları (e-Kitap C. 1, 2, 3, 4, 5),  Yozgat Türküleri ve Oyun Havaları, Manisa Türküleri ve Oyun Havaları, Yemen Türküleri (Kitap / CD), Türkülerdeki Hekimlik ve Sağlıkla İlgili Türküler (Kitap / CD), Gümüşhane Türküleri ve Oyun Havaları, Kars-Ardahan-Iğdır Türküleri ve Oyun Havaları, Notalarıyla Karaca Oğlan Türkü ve Şarkıları. Tarım Türküleri (Kitap / CD), Türkiye / Anadolu / Vatan ve Şehir Güzellemeleri / Şiirler, Türkiye / Anadolu / Vatan ve Şehirlerle ilgili Türküler, Şarkılardaki Sağlık ve Sağlıkla İlgili Şarkılar (Kitap / CD), Kayseri Türküleri ve Oyun Havaları, Bursa Türküleri ve Oyun Havaları, Tunceli Türküleri ve Oyun Havaları, Kars I.Türkü Bayramı/Türküler, Notalarıyla Irak Türkmen Havaları, Adıyaman Türküleri ve Oyun Havaları (Kitap ve CD)

 

 

ABUZER AKBIYIK KİMDİR

Abuzer Akbıyık Folklor Araştırmacısı ve Yazardır. 1958 yılında Şanlıurfa’da doğdu. İlk, orta tahsilini Şanlıurfa'da yaptı. 1978 yılında Afyon Maliye Muhasebe Yüksek Okulu’ndan mezun oldu. S.M. Mali Müşavir ve Bağımsız Denetçidir. Sema Hanımla evli olup Fatih, Seda, Ayşe ve Ahmet isimlerinde dört çocuk babasıdır. 1970 yılından beri Şanlıurfa folkloru üzerine araştırma çalışmaları yapmaktadır. Şanlıurfa ile ilgili 3 bin civarında ses, görüntü kaydı, kitap ve dergi arşivi vardır. Bu güne kadar yayınlanmış 20 kitabı vardır.. Araştırma yazıları, makaleleri ve şiirleri çeşitli dergi ve gazetede yayınlanmıştır. Folklorumuzun kaynak kişileri, ses ve saz sanatçıları ve şairlerle radyo ve televizyonda programlar yapmıştır. Müzik ve şiir albümleri hazırlamıştır. Derlediği türkü ve uzun havalar TRT Repertuarına alınmıştır. Araştırdığı  türkü  hikayeleri belgesel filim olarak çekilmiştir. TRT tarafından hazırlanan Belgesel ve CD projelerinde danışmanlık yapmıştır.  Şiir yazmaktadır Şiirleri 1976 yılın beri gazete, dergi ve kitaplarda yayınlanmış, bazı şiirleri bestelenmiştir.  Folklorla ilgili pek çok konferans vermiş, bilimsel toplantı ve televizyon programlarına konuşmacı olarak katılmıştır. Derleme dalında Türkiye birinciliği ödülü ve Halk Bilimi ile ilgili çalışmalarından dolayı kendisine ödül ve fahri doktora verilmiştir.

 

Yayınlanmış Kitapları :

Şanlıurfa Halk Oyunları, Folklor (Halkbilim) ve Şanlıurfa, Şanlıurfa Hoyrat ve Maniler, Kaynak Kişi Tenekeci Mahmut Güzelgöz’ün hayatı, Şanlıurfa Halk Müziği, Notalarıyla Türkülerimiz ve Hikayeler, Şanlıurfa Sanayi Rehberi,Sanayileşen Şanlıurfa, Şanlıurfa’dan Üç Musiki Ustası (Kitap ve 2 CD),  Şanlıurfa Sıra Gecesi, Urfalı Tenekeci Mahmut Güzelgöz, (Kitap ve 2 CD), Urfa Sevdalısı Mustafa Dişli, Yemen Türküleri (Kitap+CD), Kısaslı Aşık Celali (Veli Göncü),  Tarım Türküleri (Kitap ve CD), Urfalı Cemil Cankat ve Ahmet Cankat (Kitap+2 CD), Kısaslı Âşık Sefai (Mehmet Acet) Hayatı ve Eserleri, Sağlıkla İlgili Şarkılar (Araştırma) (Kitap ve CD), Adıyaman Türküleri ve Oyun Havaları (Kitap ve CD) Kısaslı Aşık Celali (Veli Göncü)-II

Bu yazı toplam 10115 defa okundu.
Bu Yazıya Henüz Yorum Eklenmemiş.
Şu An Sitede
Kişi Online
DÜNÜN MANŞETLERi
SEFERLER  + Ekle 
ETKiNLiK  + Ekle 
ARŞİVDE ARA
ÇOK OKUNANLAR
ÜYELİK
Genel İçerikler