01.07.2012 Tarihinde yürürlüğe giren Yeni Ticaret Kanunu ile Şirketten borç para alma yeni esaslar bağlandı. Konu hakkında S.M.Mali Müşavir Abuzer Akbıyık şu bilgileri verdi.
S.M.Mali Müşavir Abuzer Akbıyık, değişikliğin, bilhassa aile şirketlerinde, “ha benim param ha şirketin parası ne fark eder deyip” şirketin parasını kendi parası gibi kullanan ortaklar için çok önemli olduğunu vurguladı ve konu hakkında şu bilgileri verdi ” Kanunlara göre; şirket, onu kuran ortakların dışında ayrı bir hükmi şahsiyettir. Bu nedenle şirketin %99 hissesine sahip olsanız bile, Yeni Ticaret Kanununa göre şirketten borç para alırken bazı esaslara uymanız gerekmektedir. 30 Haziran 2012 tarih ve 28339 sayılı Resmi gazetede yayınlanan 6335 sayılı Kanun 15. Maddesinde, 6102 Sayılı (yeni ) Ticaret Kanunun 358. Maddesinde değişiklik yapılarak şirketten borç alma yeni esaslara bağlandı. Değişiklik sonucu “Pay sahipleri, sermaye taahhüdünden doğan vadesi gelmiş borçlarını ifa etmedikçe ve şirketin serbest yedek akçelerle birlikte kârı geçmiş yıl zararlarını karşılayacak düzeyde olmadıkça şirkete borçlanamaz.” hükmü getirildi.” dedi.
Akbıyık sözlerini söyle sürdürdü. “ Öteden beri birçok şirkette, ortaklar “Ortaklar cari hesabı” kullanarak şirketten borç almaktadırlar. Ortağın şirketten aldığı borç için uygulamada; Kurumlar Vergisi Kanunu’nun Transfer Fiyatlandırması hükümleri uyarınca günlük adat hesabına göre faiz hesaplanarak şirkete gelir yazılmakta, faiz için fatura düzenlenmekte ve faiz tutarı üzerinden %18 KDV hesaplanarak beyan edilmektedir. Böyle uygulama yapmamış olanların, vergi incelemesinde başı derde girmekte, çoğu kez vergi ve ceza çıkmaktadır. Yeni uygulamada faiz hesaplama ve KDV hesaplama da yeterli değildir, Türk ticaret Kanun yürürlüğe girdiği 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren, şirket yetkilileri, şirket ancak serbest yedek akçelerle birlikte kârı geçmiş yıl zararlarını karşılayabiliyorsa ve ortağın sermaye borcu mevcut değilse, ortaklara borç para verebilecektir. Bu nedenle şirket ortakları, herhangi bir cezaya muhatap olmamak için, şirketten borç alırken bu esasları göz önünde tutmaları yerinde olur.“ dedi.