TKDK GÜNEŞ ENERJİSİNE HİBE VERİYOR
08 Ocak 2015 Perşembe Saat 15:46

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme kurumu İPARD kapsamında Güneş Enerjisi yatırımlarına hibe veriyor. 



TKDK 13. çağrı döneminde yatırımcıları bekleyen yeniliklerden biri de yenilenebilir enerji yatırımlarının destekleniyor olmasıdır. Yenilenebilir enerji yatırımları, IPARD Programında mevcutta uygulanan tedbirler kapsamında desteklenen yatırımların enerji ihtiyacını karşılamak için yapılacak ilave yatırımlar olarak planlanmalıdır.

Yenilenebilir enerji kapsamında sadece güneş enerjisi (Fotovoltaik) sistemleri desteklenecektir. İşletmenin/tesisin enerji ihtiyacı (tükettiği enerji) kadar kapasiteye (elektrik tesisatı projesinde yazan toplam kurulu güç) izin verilecektir.

İşletmenin/tesisin enerji ihtiyacı 1MW kurulu güçten daha fazla olması durumunda ise üst sınır olarak 1MW kapasite destek kapsamındadır. Ayrıntılara bakıldığında ise; şebekeye bağlı (on-grid) sistemler destek kapsamındadır; sistemlerin kurulumunda kullanılacak olan PV panellerin tek tip olması gerekmektedir; yapılacak yatırımlarda yatırım uygulama adresi (uygulama sahası) dışında kalan kablolama işlemleri uygun harcama olarak kabul edilmemektedir. IPARD Programı kapsamında yenilenebilir enerji yatırımı için Kurumumuza sunulacak başvuru paketinde dağıtım şirketi tarafından imzalanmış bağlantı ve sistem kullanım anlaşması sunulması gerekmektedir.

 Yatırımın sonunda Ödeme Talep Paketi içerisinde ise geçici kabul tutanağı sunulmalıdır. Başvuru sahibi; TKDK başvuru süreci, sözleşme imzalanması, yatırımın gerçekleştirilmesi sürelerini ve ilgili yönetmelik (EPDK Lisanssız Üretim Yönetmeliği madde 24- b) gereği bağlantı ve sistem kullanım anlaşmasının geçerlilik süresini dikkate alarak yatırımını planlamalıdır. (SG)

Kaynak: Denizli İl Koordinatörlüğü

https://www.tkdk.gov.tr/files/Aralik2014.pdf