URFA'DA POTRELER RESİM SERGİSİ AÇILDI
01 Mayıs 2015 Cuma Saat 18:46

Ressam Abdurrahman Birden'in hazırladığı Urfa’dan Portreler adlı Yağlı boya sergisi açılışı bugün yapıldı



Figür Ustası Ressam Abdurrahman Birden'in büyük bir sabır ve titizlikle hazırladığı Urfa’dan Portreler adlı Yağlı boya sergisi açılışı yapıldı.

Şanlıurfa’daki yöneticiler ile kültür sanat adamlarının portrelerinin yer aldığı sergi, sanatseverlerin katılımı ile Şanlıurfa Büyükyol’da Elçi Konağı Butik Otel&Restaurant’ta bugün (01.05.2015) açıldı.

Sergi hakkında bilgi veren Yrd Doç Cihat Kürkçüoğlu “Bu serginin öyküsü 2014 yılının Mayıs ayında Göbeklitepe Kazıları Başkanı merhum Klaus Schmidt’in yağlıboya portresini çalışmakla başladı. Bu güzel portre ortaya çıktığında kendisini ziyaretimde sipariş üzerinde de bir hayli portre yaptığını görünce Urfa’ya emek vermiş çeşitli kişilerden de bir demet portre çalışarak bir sergi açmasını önerdim. Hemen büyük bir heyecanla çalışmaya başladı ve sonunda büyük bir sabır ve titizlik eseri olan “Urfa’dan Portreler (1)” adlı bu sergi meydana gelmiş oldu.

Urfa’nın sahip olduğu insan hazinesi elbette bu sergideki portrelerle sınırlı değildir. Sayın Abdurrahman Birden’in; Urfa’ya emek vermiş çok sayıdaki bay ve bayan değerlerimizin portrelerini de çalışarak bundan sonraki sergilerinde sanat  severlere sunmayı planladığını müjdelemek isterim.

Çalışmalarda Urfalı fotograf sanatçıları Abdullah Elçi, Burhan Akar, Sabri Kürkçüoğlu ve fotoğraf ustası Ali Gerger’in çekmiş olduğu portre fotograflarından yararlanıldı.  Bu arkadaşların hepsine teşekkür borçluyuz.

            Urfa’da yarım asırdan fazla bir zamandır resim ve grafik sanatların yükünü omuzlamış, reklamdan uzak, tevazu sahibi, hep öne çıkmaktan utanmış bir resim tutkunu olan Abdurrahman BİRDEN’in bu sergisine, sanata ve sanatçıya destek amacıyla ev sahipliği yapan ve sergide yer alan resimlerin sanat severlerle buluşmasını sağlayan Elçi Konağı Butik Otel & Restaurant işletmecisi Sayın Aslı Rastgeldi’ye şükranlarımızı sunuyoruz.” Dedi.

 

RESSAM ABDURRAHMAN BİRDEN KİMDİR

Abdurrahman Birden 1945 yılında Urfa’da doğdu. Hüseyin Birden ve Naciye Birden’in  dört erkek ve bir kızdan oluşan beş çocuğunun en büyüğüdür. İlkokulu ve Ortaokulu Şanlıurfa’da okudu. Resim tutkusu derslerinin önüne geçince ortaokulu üçüncü sınıfta bırakıp reklam grafikerliğine atıldı. Yarım asırdan fazla kaligrafi, kalem işi süsleme, grafik ve resim sanatı alanlarında önemli eserlere imza attı.

 “Resmin temeli figürdür ve desendir” diyen Abdurrahman Birden’in Haleplibahçe Amazon Mozaiklerinin eksik kısımlarını tamamlayan tablosu, Şanlıurfa Kent Müzesi için çalıştığı “12.000 yıl Önce Göbeklitepe’de Yaşam” tablosu, “beden dibi”“mahkeme önü”“kara pınar” , “karakoyun deresi” gibi bir çok tablosu O’nun figür ustalığını ve kaybolan değerlerin yeniden canlandırılmasındaki hayal gücünü gösteren önemli eserleri arasındadır.