ABDULKADİR ALGIN VEFAT ETTİ
10 Mayıs 2015 Pazar Saat 21:09

Ünlü Bestekar Şair ve Yazar Abdülkadir Algın Ankara’da vefat etti..



“Vış Vış Eliye”, “Damlarda Zılgıt Sesi”, “Bir değil beş değil”,” Boşver be doktor” gibi pek çok sevilen türkünün bestekarı şair ve yazar, emekli öğretmen Urfalı Abdulkadir Algın, 07.05.2015 günü Ankara'da yatmakta olduğu Numune Hastanesinde vefat etti. Cenazesi uçakla Şanlıurfa’ya götürülerek aile mezarlığına defnedildi.

Şanlıurfa’nın edebiyat çınarlarından biri olan 69 yaşındaki Abdulkadir Algın vefatı  kültür ve sanat camiasında üzüntü ile karşılandı, edebiyatın ve Türkülerin yetim kaldığı yönünde yorumlandı. Algın’ın  bazı eserleri radyo, televizyon ve sinema filmlerinde kullanılmıştı. Abdülkadir Ağın’ın türkülerini birçok sanatçılar okumuştu. O sanatçılardan bazıları arasında şu isimler yer alıyordu. Selahattin Alpay, İzzet Altınmeşe, Mahsun Kırmızıgül, Burhan Çaçan, Mahmut Tuncer., Hülya Süer, Belkıs Akkale, Canan Başkaya, Küçük Ceylan, İsmail Badıllı, Enver Marallı, Mustafa Zeyrek, Halil Altınses, Halil Kendirli, Ali Avaz, Neşe Nur Aktaş, Kahtalı Mıçi, Onur Akın ve böyle devam eden halk müziği sanatçılarıdır.

ABDÜLKADİR ALĞIN KİMDİR

Abdülkadir Algın 1946 yılında Şanlıurfa’da doğdu. Baba tarafı Bermeki Türkmenlerinden olup Anne tarafı Badıllı’dır. İlk orta ve Meslek lisesi tahsilini Şanlıurfa’da tamamladı. 1970-71 yılında Ankara Üniversitesi Eğitim Erkek Teknik Yüksek Öğretim Okulunu bitirdi. Aynı yıl Kars Gazi Ahmet Muhtar Paşa Endüstri Meslek lisesinde öğretmen olarak göreve başladı. 1973-1981 yılları içerisinde Şanlıurfa Endüstri Meslek lisesinde atölye ve bölüm şefliklerinde bulundu, daha sonra Malatya Yunus Emre Teknik ve Endüstri Meslek lisesinde bölüm şefi olarak görev yaptıktan sonra Ankara’da öğretmenlik görevini sürdürdü ve emekli oldu.

MÜZİK HAYATI

Müzikle altı yedi yaşlarından itibaren taş plakları dinlemekle etkilendi. Mukim Tahir, Hamza Şenses, Bekçi Bakır, Cemil Cankat gibi ustaların ses ve tavırlarından oldukça etkilendi. Gençlik yıllarında Tenekeci Mahmut, Kazancı Bedih, Bozeyenlioğlu Ahmet, Ahmet Cankat, Halil Hafız, Udi Halil Tuğcu ve benzeri ustaların tesirinde şekillendi.

Önemli özelliği, Şanlıurfa’nın kültür dokuları içerisinde kalan otantik kelimeleri ve isimleri kullanarak şiirler yazıp ve bestelemesidir. Bu yönü Urfalı Bestekar Abdullah Balak’ın etkisi olmuştur. Şanlıurfa’nın yerli ailelerinden oluşu ve aileden gelen kültür birikimi folklorik özellikler annesinin ve ağabeyi Şair Şükrü Alğın’ın bu konudaki bilgi birikimleri etkili olmuştur. Ailece halk masalları, halk hikayeleri, Urfa manileri ve hoyratlarına aşina olmaları güfteleri yönüne yönlendirici tesiri olmuştur. Ayrıca kendisi de Şanlıurfa tarihine ve kültürüne çok aşinadır. Yıllar öncesi örf, adet ve geleneklerimizi güftelerinde tablolaştırmaya çalışmıştır. Ayrıca kendisini etkileyen olaylar bu görüntüler içerisinde yaşatılmıştır. Güzel sanatlara karşı önemli bir yakınlığı vardır. Hazreti Eyyüp konulu iki bestesinden dolayı Şurkav Vakfı tarafından onur plaketi ile taltif edilmiştir. Mesleki tahsili gereği ağaç oymacılığı ve perspektif konularında önemli belgesel çalışmalar yapmıştır. Sevgi, heyecan ve espri dolu candan bir kişi olup, sanata ve sanatçıya saygılı bir kişiliğe sahiptir.

Abuzer Akbıyık ve Bestekar Abdülkadir Alğın ile 

 

Herhangi bir müzik aleti çalmamasına rağmen, çok sağlam bir müzik kulağı vardır. 1979 yılında Şanlıurfa belediyesinin iller bazında açmış olduğu Urfa’yı tanıtım ve simge amblemini kendisi kazanmıştır. Bu amblem şu anda kullanılmaktadır. Şiirin bir çok türlerinde önemli yayınlanmamış eserleri vardır. Son şiirlerini şarkı ve türkü formunda devam etmektedir. Urfa’da iken müzisyen ve öğretmen arkadaşları; Şeref Ulusoy, Yaşar Özden, Ömer Karaoğlan ve Emin Ergin’in ile musiki grup çalışmaları yapmıştır. Çalışmış olduğu okullar da birçok konserlere ve gecelere organize yapmıştır. Şanlıurfa’da ve Malatya’da il ve iller bazında yapılan halk türküleri yarışmalarında jüri görevlisi olarak görevlendirilmiştir ve hizmet plaketleri almıştır. Yazdığı mani sözleri Emin Ergin’in hazırladığı Urfa ağzı sözlüğü kitabında yayınlanmıştır. Yirmi civarında derlemesi ve yetmişin üzerinde söz ve müziği kendisine ait olan halk türküleri formunda eserleri vardır. Hocamızın dünyası melodi ve güftelerle iç içedir. Bazı eserleri radyo, televizyon ve sinema filmlerinde kullanılmıştır. Güfteleri geçmiş ve geleceğin zaman dilimlerinin heyecan ve duygularını yaşatmaktadır. Abdülkadir Ağın’ın türkülerini birçok sanatçı okumuştur.

“Vış vış eliye”, “Damlarda zılgıt sesi”, “Bir değil beş değil”, “Çömçe gelin”, “Ayne delal”, “Pencereden el eder”, “Usta çırak”, “Tım tım halimiz budur”, “Boşver be doktor”, “Payitahtan ferman gelmiş (Yemen türküsü)”, “Daş köprüye dayandım” bestelediği türkülerden birkaçıdır.