AKBIYIK, TEŞVİK VE HİBE KONUSUNDA EGİTİM SEMİNERİ VERDİ
01 Haziran 2015 Pazartesi Saat 13:09

Mali Müşavir ve Bağımsız Denetçi Abuzer Akbıyık, Şanlıurfa'da Yatırımlarda Teşvik ve Hibe konusunda Eğitim Semineri verdi



Mali Müşavir ve Bağımsız Denetçi Abuzer Akbıyık, Şanlıurfa SMMM Odasında Yatımlarda Teşvik ve Hibe konusunda Eğitim Semineri verdi.

Şanlıurfa SMMM Odasınca düzenlenen eğitim seminerine Oda Başkanı İbrahim Halil Akman, Oda eski başkan Nihat Taş, oda yönetim kurulu üyeleri, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve yatırımcılar katıldılar.

SMMM Odası toplantı salonunda yapılan Eğitim seminerinin açış konuşmasında Şanlıurfa SMMM Odası Başkanı İ.Halil Akman “Oda olarak meslektaşlarımızın bilgilenmesi amacıyla toplantı ve seminerler düzenlemekteyiz. Bugünde Teşvik ve hibeler konusunda Değerli meslektaşımız Abuzer Akbıyık bizleri bilgilendirecek, kendisine huzurlarınızda teşekkür ederim” dedi.

İki saat süren Eğitim seminerde, 30 yılı aşkın süreden beri yatırım ve finans danışmanlığı yaptığını ifade eden Akbıyık, “Halen Ankara AB Yatırım Danışmanı olarak faaliyetimi sürdürmekteyim ve bilgi ve tecrübelerini hemşerilerimle paylaşmak,  teşvik ve hibeler konusunda farkındalık yatmak, Şanlıurfa’da yatırımların yapılmasına katkıda bulunmak, teşvik uygulamaları konusunda meslektaşlarımı bilgilendirmek amacıyla buradayım.”dedi. 

  

Akbıyık, Teşvik kararnamesi çerçevesinde Şanlıurfa’nın 6. Bölgede sayıldığı ve teşvikler yönünden en yüksek düzeyde istifade ettiğini belirterek “Yatırımcı teşvik paketi desteklerinden istifade etme veya hibe alma yolundan birini tercih edebilir. Teşvik paketi kapsamında  Şanlıurfa’da yapılacak bir yatırım için makine alımlarında Gümrük vergisi ve KDV ödenmez, tesiste çalışacak personelin sigortasını, vergi stopajını 10 yıl boyunca Devlet öder,  Yatırımcı, toplam yatırımın %70’i kadar kredi alınabilir ve bu kredi faizinin 7 puanını devlet öder, bunun yanında yatırımcıya vergi indirimi ve yatırım yeri tahsisi gibi diğer avantajlar sağlanır.  Eğer yatırımcı hibe yolunu tercih ederse, Kalkınma Ajansı, Kırsal Kalkınma, İPARD destekleri kapsamında %50-65 arasında hibe desteği sağlanır. 2015-2020 arasında yürürlüğe girecek İPARD-2 desteklerinde hibe oranı %70’e çıkacaktır. Sanayi, Turizm, Eğitim, Sağlık, Tarım, Güneş ve diğer yenilenebilir enerji ve daha pek çok konuda yatırımlara önemli destekler vardır.  Bu kurumların dışında KOSGEB, TÜBİTAK, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Avrupa Birliği Bakanlığı gibi pek çok kurum ve kuruluşun hibe destekleri vardır. Gerek teşvik ve hibeler, gerekse altyapısı, yol ve havaalanı, üretilen Tarım ürünleri, Turizm potansiyeli, ve daha birçok hususlar dikkate alındığında GAP projesi merkezinde olan Şanlıurfa yatırım yapmak üzere ideal bir yerdir” dedi.  

 

Teşvik kapsamındaki Vergi, sigorta, faiz desteklerinin muhasebe uygulamaları ile ilgili örnekler sunulan toplantı, soru-cevap bölümü ile tamamlandı. Şanlıurfa SMMM Odası Başkanı İbrahim Halil Akman toplantı sonunda söz alarak teşvik hibe ve uygulamaları konusunda çok istifade ettiklerini belirterek Abuzer Akbıyık’a teşekkür etti. Katılımcıların toplu resim çektirmeleri ile toplantı son buldu.    

 

Haber yayınlanan siteler 

http://www.sanliurfa.com/akbiyik-tesvik-ve-hibe-konusunda-semineri-verdi/1671442049/

http://www.mercekhabergazetesi.com/abuzer-akbiyik-tesvik-ve-hibe-konusunda-semineri-verdi-2/