GÜNEŞ ENERJİSİNE %65 HİBE
14 Kasım 2015 Cumartesi Saat 19:10

İPARD 2 kapsamında, Ticari amaçlı yapılan Güneş Enerjisi yatırımlarına %65’ kadar hibe verilecek



KAR AMAÇLI GÜNEŞ ENERJİ YATIRIMLARINA %65 HİBE

İPARD 2 kapsamında diğer desteklere ilaveten, Ticari amaçlı yapılan Güneş Enerjisi yatırımlarına %65’ kadar hibe verilecek.

09-13 Kasım 2015 Tarihlerinde, TKDK Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından Antalya’da düzenlenen IPARD II Danışman firma ve potansiyel faydalanıcılara yönelik eğitim ve bilgilendirme toplantısına katılan, Ankara AB Yatırım Proje Danışmanı Abuzer Akbıyık toplantı ile ilgili şu bilgileri verdi.

İPARD nedir

Kırsal Kalkınma ve tarım sektörünün sürdürülebilir gelişmesi ile kırsal kesimdeki insanımızın refah düzeyinin yükseltilmesi ve ülkemizin kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla Avrupa Birliği’nin İPARD  Hibe Programı, Türkiye’de, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından uygulamaktadır (TKDK). Kurumla ilgili bilgi ve belgelere www.tkdk.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz. TKDK kurumu 2011’den 2015’e kadar İPAD-1 kapsamında 15 çağrı ile hibe destekleri vermiştir.  Bu yıldan başlama üzere 2020 yılına kadar da İPARD-2 kapsamında, %25 Avrupa Birliği, %25 Türkiye Cumhuriyeti bütçesinden olmak üzere 1 milyon 045 bin Euro hibe verilecektir. İPARD-2 ile hibe oranları  %70’e çıkacaktır.  Kamu kurum ve kuruluşlarının projelerine %100’e kadar hibe verilecektir.

   

 

Antalya’da İPARD 2  bilgilendirme ve eğitim toplantısı

Antalya’nın Manavgat ve Alanya ilçelerinde yapılan toplantıda faydalanıcı ve Danışman firma temsilcilerine TKDK uzmanları tarafından,  Genel kavramlar, İPARD-2 kapsamında yapılan değişiklikler, Ödeme Talep Paketi hazırlama ve dikkat edilmesi gereken konular, Tamlık ve Uygunluk kriterleri, Harcamaların uygunluğunu destekleyen belgeler, Ödeme öncesi yerinde kontrol ve uygulama dokümanları hakkında ayrıntılı bilgiler verildi. Doğru bilgilendirme, detaylı, dikkatli ve doğru fizibilite çalışması yapılması, doğru kesif özeti hazırlanması ve projede yazılanlarla, mal alımları ve yapım işlerinin  uyumlu olması halinde hibe ödemelerinde sıkıntı yaşanmayacağı ifade edildi. Mevzuat, rehberlerin ve sözleşmelerin dikkatli okunarak işlemlerin buna uygun yürütülmesi, projede değişiklik yapılmadan kuruma bilgi verilmesinin üzerinde duruldu.    

İPART Kapsamında destek verilen yatırım konuları

TKDK, İPARD-1 kapsamında; Süt Üreten Tarımsal İşletmeler, Et Üreten Tarımsal İşletmeler, Süt ve Süt Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Et ve Et Ürünlerinin Pazarlanması, Meyve ve Sebzelerin İşlenmesi ve Pazarlanması, Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi, Yerel ürünler ve Mikro işletmelerin Geliştirilmesi Kırsal Turizm, Kültür Balıkçılığının Geliştirilmesi ve teknik destek başlıkları altında 2011 yılından, bu güne kadar 1 milyon 152 bin Euro  hibe verilmiştir.  İPARD-2  kapsamında ise  2020 yılına kadar 1 milyon 045 bin Euro hibe verilecektir. Yüzde 65 olan hibe üst sınırı yeni dönemde yüzde 70’e çıkacaktır.  IPARD 2 Programı ile, IPARD 1 deki  mevcut sektörlere ek olarak yenilenebilir enerji, makine parkları, yumurta tavukçuluğu, manda sütü üretimi, kaz yetiştiriciliği gibi sektörlerde de yatırımcılara destek sağlanacaktır.

Yenilenebilir Enerjiye 3 Başlık altında destek

TKDK, İPARD 2 kapsamında Yenilenebilir enerji yatırımlarına 3 başlık altında destek verecektir.

1-İşletmelenin/Tesisin Kendi Tüketimini Karşılayabilmesine yönelik Yenilenebilir Enerji Yatırımları, 2-(301) Kırsal Altyapı Hizmetlerine Fiziki Yatırımlar,3- (302-7) Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme Sektörü Yenilenebilir Enerji Tesisleri (Elektriği, elektrik dağıtım şirketine satarak, Kar elde etmek amacı ile amaçlı yenilenebilir yatırımları)   

 

Kar amaçlı Güneş Enerjisine %65 Destek

İPARD 2 kapsamında, TKDK kurumu, Ticari amaçlı Yenilenebilir Enerji yatırımlarında,  elektrik, ısı ışık, gaz üretimi amacıyla kurulacak her türlü yenilenebilir enerji faaliyetlerine (Hidrolik enerji hariç) destek olacaktır. Bu kapsamda  biyo-kütle, biyogaz, biyo-yakıt, konsantre güneş enerjisi, jeotermal, güneş enerjisi, fotovoltaik, rüzgar pompaları, rüzgar türbinleri ve sayılanların kombinasyonlarına hibe desteği verilecektir. TKDK kurumu, İPARD 2 (302-7) kapsamında 1 MW kapasiteye kadar kapasitedeki (Mikrokojenarsyontesisileri için 100 kWa) 5.000 Euro ile 500 bin Euro arasındaki yenilenebilir enerji yatırımlarına %65’ kadar hibe desteği verecektir. Buna göre 325 bin Euro’ya kadar hibe alınabilecek. (500.000x%65=325.000) IPARD kapsamındaki 42 ildeki Gerçek ve Tüzel kişiler Bağlantı anlaşması ile berber, TKDK il koordinatörlüklerine başvurabilir.  Yenilenebilir enerji yatırımında başvuru sahibi yatırımın yapıldığı bölgede yaşayan bir gerçek kişi ise İPARD sıralama kriterinde 20 puan ilave edilir. Yeni Tesis inşaatı, Sabit makine ekipman alımları, trafo, enerji nakil hatları vb dahil olmak üzere, şebeke bağlantıları için yapılacak harcamalar, tesisin işletilmesi için kurulan bilgi teknolojileri donanım ve yazılımlar destek kapsamında değerlendirilecektir. Yatırımın uygulanması tamamlandıktan sonra başvuru sahibine, destek tutarı tek seferde ya da taksitlendirilerek ödenir.

 

Yatırımın Uygulanacağı İller:

IPARD kapsamında yatırımlara hibe verilen 42 il;  Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Karaman, Kars, Kastamonu, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Ordu, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Uşak, Van, Yozgat

Danışmanlar sivil toplum örgütü kuruyor

İki otelde yapılan ve yaklaşık bin kişinin katıldığı toplantı başarılı geçti. Toplantı vesilesiyle bir araya gelen Danışmanlar, biri birleri ile tanıştılar, görüş alışverişinde bulundular. Kendi aralarında yaptıkları toplantıda, AB Hibe Proje Danışmanları ile ilgili merkezi Ankara’da olan ve pek çok ilde şube veya temsilcilikleri olan bir sivil toplum örgütü kurulması konusunda fikir birliğine vardılar.

Beş gün süren toplantı sonunda, eğitime katılanlara, katılım belgeleri verildi.