ABUZER AKBIYIK’A VEFA BERATI VERİLDİ
14 Nisan 2016 Perşembe Saat 01:14

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Şanlıurfa ile ilgili çalışmalarından dolayı Araştırmacı Yazar Abuzer Akbıyık’a “Vefa Beratı” verdi



11 Nisan Urfa’nın Kurtuluşu nedeni ile Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi il dışı ve il içindeki Urfalı Kültür, Sanat ve Edebiyat alanında birçok kişiye davet etti.  Düzenlenen gecede, hizmetlerinden dolayı kültür sanat adamlarına “Vefa beratı” verdi.  

“Vefa Beratı” verilen Araştırmacı-Yazar Abuzer Akbıyık konu ile ilgili olarak “ Vefa, iyilikleri unutmama, iyilikte bulunanlara karşılık verme demektir. Ben yaklaşık 40 yıldan beri Şanlıurfa folkloru ile ilgili araştırma ve derlemeler yaptım, gazetelere, dergilere yazılar yazdım. Kitaplar yayınladım. Sempozyumlarda bildiri sundum. Televizyon ve radyo programları hazırladım.  Halk oyunları eğitmenliği yaptım. Şanlıurfa kültürü ile ilgili bir ömür boyu yaptığım çalışmalardan herhangi bir karşılık beklemedim/beklemiyorum.  Urfalılara helal hoş olsun.  Eğer Urfa kültürüne,  bir nokta bir virgül kadar katkım olmuşsa ne mutlu bana.  Şanlıurfa kültürü ile ilgili çalışmalarımdan dolayı vefakarlık göstererek, vefa beratı veren Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi’ye, Genel Sekreter  Abdülkadir Açar’a  teşekkür ederim.”  dedi.

 

Abuzer Akbıyık ve Şanlıurfa kültürü ile ilgili çalışmaları

Abuzer Akbıyık, 1958 Yılında Şanlıurfa’da doğdu. İlk orta ve lise Tahsilini Şanlıurfa’da yaptı. Afyon Maliye Muhasebe Yüksek Okulunda Lisans eğitimini tamamladı.   Serbest Muhasebeci Mali Müşavir oldu.  Gazi Üniversitesinde intibak eğitimini tamamlayarak Bağımsız Denetçi oldu.  Kurucusu olduğu Ankara AB Yatırım Danışmanlık şirketinde Yatırım ve Teşvik Danışmanı olarak faaliyetini sürdürmektedir.  Sema hanımla evli olup,  Fatih, Seda, Ayşe ve Ahmet isimlerinde dört çocuk babasıdır.

Abuzer Akbıyık, yaklaşık 40 yıldan beri Şanlıurfa kültür, sanat, edebiyat ve folkloru konusunda pek çok çalışma yapmıştır.  Yaptığı çalışmalar özetle aşağıdaki gibidir.

Şanlıurfa folkloru ile ilgili araştırmalar yaptı. Halk kültürü üzerine yaptığı araştırmalarını Motif, Yöre, Edessa, Eyvan, Milli Folklor, Güneydoğu Life,  İçel Kültürü, ŞURKAV Dergilerinde yayınladı. Tenekeci Mahmut, Kazancı Bedih, Bekçi Bakır, Cülhe Hafız, Karaköprülü İsmail, Akif Hoca ve daha pek çok müzik ustasından derlemeler yaptı.  Urfa’dan derlediği Türkü ve Uzun havalar TRT repertuarına alındı. Musiki cemiyeti çalışmalarına katıldı. Şiirler yazdı. ilk şiiri 1976 yılında Eskişehir Hakimiyet Gazetesi’nde yayınlandı.1985 yılından itibaren Şanlıurfa meseleleri ile ilgili köşe yazıları Hizmet, Güneydoğu, Yeni Doğuş, Halkın Sesi,  Bizim Gazete, Sembol Gazetesi’nde yayınlandı. Şanlıurfa, Sivas, Edirne, Erzurum ve daha birçok ildeki üniversitelerde Şanlıurfa halk kültürü üzerine bildiriler sundu. Şanlıurfa ilgili şiirleri çeşitli dergi ve gazetelerde yayınlandı. Urfalı şairlerden Mustafa Dişli, Mehmet Akif İnan, Hulusi Öcal,  Adil Saraç, Şükrü Algın, Naci İpek, Mehmet Atilla Maraş ve Veysi Dörtbudak’a  şiir kaseti ve CD’si yaptı.  Ulusal kanallarda yayınlanan “Bizim Eller”, “Sıra Gecesi”, Gide Gide” “İl İl Türkiye” ,”İzzet-i İkram”  gibi programda Şanlıurfa kültürü üzerine konuşmalar yaptı.  TRT ve Kültür Bakanlığı tarafından Şanlıurfa ile ilgili yapılan “Küçük Boyut”, “Urfa’da Zaman” , ”Urfalı Robin Hud Nezif”, “Urfalı Tenekeci Mahmut”, ”Geleneksel Urfa Sıra Gecesi”  belgesellerine konuşmacı olarak katıldı, danışmanlık yaptı.  “Urfa’dan Üç Musiki Ustası, Mukim Tahir, Kel Hamza,  Bekçi Bakır”, “Urfalı Tenekeci Mahmut Güzelgöz” ve ” Urfalı Cemil Cankat-Ahmet Cankat”  ile ilgili Kalan Müzik Firmasına üç adet CD ve kitapçık hazırladı. Şanlıurfa Valiliği’nin desteği  ile TRT tarafından hazırlanan  TRT, Kültür Bakanlığı  ve Mahalli  21 ses sanatçısının katıldığı Şanlıurfa CD’sinin danışmanlığını yaptı. “Tenekeci Mahmut ve Kazancı Bedih ile Türkülerle Şanlıurfa”, “Mehmet Delioğlu ile Urfa ve Kerkük Türküleri”, ve “Mehmet Nacak ile Enstrümantal Urfa Türküleri” kasetlerini hazırladı.  Yazdığı Urfalı Nezif’in hikayesi, TRT’de belgesel olarak çekildi. Sabri Kürkçüoğlu, Osman Güzelgöz, Salih Turhan, Kubilay Dökmetaş, Prof. İlhan Başgöz ve Sıra arkadaşları ile Urfa müziği üzerine yayınlar hazırladı.  Şanlıurfa Halk Oyunları Derneği yönetiminde çalıştı. Halk oyunları kurslarında Cemal Akbaş ve diğer arkadaşlarıyla birlikte pek çok öğrenciye halk oyunları öğretti. Halk oyunları ekibi ile yurt içi ve yurt dışı etkinliklerine katıldı.  Şanlıurfa Kültür ve Araştırma Vakfı kuruluşunda yer aldı, yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. Vakfın düzenlediği onlarca kültürel organizasyonda görev yaptı.  Araştırmaları ile ilgili 20 kitap yayınladı. Çalışmalarından dolayı fahri doktor unvanı verildi ve birçok ödüle layık görüldü.

Abuzer Akbıyık’ın yayınlanmış kitapları şunlardır: Şanlıurfa Halk Oyunları, Folklor (Halkbilim) ve Şanlıurfa, Şanlıurfa Hoyrat ve Maniler Kaynak Kişi Tenekeci Mahmut Güzelgöz’ün hayatı, Şanlıurfa Halk Müziği, Notalarıyla Türkülerimiz ve Hikayeler, Şanlıurfa Sanayi Rehberi, Sanayileşen Şanlıurfa, Şanlıurfa’dan Üç Musiki Ustası (Kitap ve 2 CD),  Şanlıurfa Sıra Gecesi, Urfalı Tenekeci Mahmut Güzelgöz (Kitap ve 2 CD), Urfa Sevdalısı Mustafa Dişli,  Yemen Türküleri (Kitap ve CD), Kısaslı Aşık Celali (Veli Göncü), Tarım Türküleri (Kitap ve CD), Urfalı Cemil Cankat ve Ahmet Cankat (Kitap ve 2 CD), Kısaslı Âşık Sefai (Mehmet Acet) Hayatı ve Eserleri, Sağlıkla İlgili Şarkılar (Araştırma) (Kitap ve CD), Adıyaman Türküleri ve Oyun Havaları (Kitap ve CD)