HAMOY’DAN ABUZER AKBIYIK VE SALİH TURHAN'A ÖDÜL
13 Nisan 2017 Perşembe Saat 00:37

HAMOY, 22.Nisan.2017 akşamı Ankara’da düzenleyeceği tören ile Abuzer Akbıyık  ve Salih Turhan’a Halk Bilimi ödülü verecek.  

 



Ankara’da faaliyetini sürdürmekte olan Halk Müziği ve Oyunları Araştırma Eğitim Derneği, halk bilimine hizmet etmiş 12 duayene törenle “Halk Bilimi Ödülleri” vereceğini açıkladı.

22 Nisan 2017 günü Ankara’da düzenlenecek ödül töreninde; Şanlıurfa başta olmak üzere çeşitli yöre folkloru üzerine araştırma ve derlemeler yapan, kitap ve makaleler yazan Abuzer Akbıyık’a ve pek çok yöre halk müziği üzerine araştırma ve kitapları olan Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul THM Sanatçısı Salih Turhan’a Halk Bilimi ödülü verileceği ifade edildi.

HAMOY’un kuruluşunun 44. yılı etkinlikleri arasında düşünülen ve geleneksel hale gelen ve bu yıl 5 incisi düzenlenen Halk Bilimi Ödülleri için bir değerlendirme yapan HAMOY Başkanı Abdullah Gündüz; “Ödüle layık bulduğumuz ustalarımız, Anadolu insanının kimlik ve karakterini belirleyen değerlere çok büyük emek verdiler. Onların halk bilimine sağladıkları destek ve katkılar asla unutulmayacaktır” dedi. Ödüllerin her yıl farklı halk bilimcilere dağıtılacağını da söyleyen Gündüz, “kadirbilirlik Anadolu insanının mayasında vardır” dedi.

Ankara Yenimahalle Belediyesi Nazım Hikmet Kültür Merkezinde 22 Nisan 2017 günü düzenlenecek ödül töreninde; Bayram Bilge Tokel, Abuzer Akbıyık, Ayvaz Başaran, Mustafa Ali Kasap, Nejat Tosun, Salih Turhan, Mehmet Uysal, Okan Murat Öztürk, Serbülent Yasun, TRT Anadolu’nun Sıcak Yüzleri programı, İsmail Görer ve Aşık Kul Nuri ödüllerini alacak.

Ödül töreninin ardından HAMOY Türk Halk Müziği Korosu da 50 dakikalık bir konser sunacak.

HAMOY HAKKINDA

Kısa adı HAMOY olan Halk Müziği ve Oyunları Araştırma ve Eğitim Gençlik Derneği 6 Mart 1973 yılında kurulmuştur. Dernek başkanlığını Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Devlet THM Korosu sanatçısı ve araştırmacı Abdullah Gündüz yapmaktadır.

HAMOY; yeryüzünün en zengin değerlerini içinde bulunduran ulusal kültürümüzün; halk müziği, halkoyunları, halk tiyatrosu ve diğer halkbilim ürünlerini genç kuşaklara aktarmak, bu kültürlerin devamını sağlamak ve sevdirmek için bu alanda eğitim çalışmaları yapmaktadır.

Her yıl çeşitli yaş gruplarından yaklaşık 120 kişiye sosyokültürel bir ortam sağlayan, onların boş zamanlarını ulusal bir amaca yönelik olarak değerlendiren, onları her türlü kötü alışkanlıklardan alıkoyan dernek, devletin eğitim kurumlarından yararlanamayan yüzlerce vatandaşına da gönüllü eğitim hizmeti sunmaktadır.

Özellikle gençlerimizin sosyal ve kültürel anlamda gelişmelerine yardımcı olacak, serbest zamanlarını değerlendirebilecekleri çeşitli faaliyet alanları yaratma çabasında tam 44 yıldır emek sarf eden HAMOY, bu amacını geliştirebilmek için bu güne değin;

Folklorik çalışmalar yapmış, çeşitli bölge ve yörelerde türkü ve halk oyunları derlemek için alan araştırmalarında bulunmuştur.

Derlenen bu ürünleri üyelerine belirli bir disiplin içerisinde öğreterek geniş kitlelere sergileme imkanını yaratmış, kültürümüzün paylaşılmasını sağlamıştır.

Yurt içinde ve dışında gerek düzenlediği etkinliklerle gerekse düzenlenmiş etkinliklerde Türk kültürünün tanıtılmasına ve yaygınlaştırılmasına ciddi katkılarda bulunmuştur.

Halk müziği ve halk dansları dallarında gerek çocuklarımızı gerekse gençlerimize yönelik kurslar ve özendirici yarışmalar organize etmiştir.

Yetişkinler, Gençler ve Çocuklar halk müziği topluluğu ile her yıl onlarca konser vermiş, tüm Anadolu ve yurt dışındaki Türk mirası türkülerimizle Türk’ü kucaklayan repertuarlar sunmuştur. Türkiye genelinde yapılan amatör korolar yarışmalarında koro, solo ve çalgı dalında birçok kez birincilik elde etmiştir.

Halk bilimi alanında hizmet üreten sanat, edebiyat, kültür ve bilim adamlarına, kurum ve kuruluşlara her yıl 12 adet olmak üzere törenle “Halk Bilimi Ödülleri” vermektedir

İnternet Adresi: http://hamoy.org.tr/