AKBIYIK DERLEMEDE TÜRKİYE BİRİNCİSİ
02 Kasım 2010 Salı Saat 14:40
Kars 1. Türkiye Türkülerimiz Bayramına Şanlıurfa’dan yaptığı derlemlerle katılan Folklor Araştırmacısı Abuzer Akbıyık derleme dalında Türkiye birincisi oldu.

ABUZER AKBIYIK DERLEME DALINDA TÜRKİYE BİRİNCİSİ OLDU






Kars 1. Türkiye Türkülerimiz Bayramına Şanlıurfa’dan yaptığı derlemlerle katılan Folklor Araştırmacısı Abuzer Akbıyık derleme dalında Türkiye birincisi oldu.






Gazeteci Salih Şahin’in projelendirdiği, Kars Belediyesi ile Valiliğin organize ettiği TRT, Kültür ve Turizm Bakanlığının desteklediği 28-29-30 Ekim 2010 günlerinde yapılan “Kars 1. Türkiye Türkülerimiz Bayramı” da 3 gün boyunca Türkiye’nin her tarafından gelen toplam 60 yarışmacı türkü derleme, aşık türküsü, türkü beste ve mahalli türkü dallarında dereceye girmek için yarıştı.
 
Şanlıurfa folkloru hakkında araştırmaları ile tanınan ve bugüne kadar 14 kitabı yayınlanmış olan Araştırmacı Abuzer Akbıyık’a, Şanlıurfalı Kaynak Kişi, Gazelhan ve Müzik Ustası Tenekeci Mahmut Güzelgöz’den yaptığı derlemelerden dolayı derleme dalında Türkiye  birinciliği ödülünü verildi.








Kars 1. Türkiye Türkülerimiz Bayramında Derleme Dalında Ödül Alanlar Belediye Başkanı ile birlikte




Soldan Sağa ; Yarışmada 1.Abuzer Akbıyık, 2.Günay Yıldız, Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, 3.Ensar Şahbazoğlu ve Mansiyon ödülü Ahmet Tekin  








Aşıklık geleneğinin bütün canlılığı ile yaşadığı Kars’ta, üç gün boyunca öğleden sonra başlayıp gece yarısına kadar süren yarışmalara Kars halkı salonları doldurarak büyük ilgi gösterdi. 






Yarışmalar sonunda “Kars 1. Türkiye Türkülerimiz Bayramı” Jüri özel ödülü Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Devlet Türk Halk Müziği (THM) korosundan Salih Turhan’a, Centilmenlik ödülü Burhan Yıldırım’a, Kars Folkloruna hizmet ödülü de gazeteci-araştırmacı yazar Salih Şahin’e verildi.
 
Halk Eğitim Merkezi salonunda yapılan final gecesinde ki ödül töreninde konuşan Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, “Kars 1. Türkiye Türkülerimiz Bayramı” kapsamında katılımcılara teşekkür etti.
 
Bozkuş, Türkiye’de ilk olarak Kars’ta böylesi bir organizasyonu gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, “Önümüzdeki yıl bu etkinliği daha kapsamlı bir şekilde yapmayı planlıyoruz. Cumhuriyetimizin kuruluş yıldönümü, güzel Kars’ımızın kurtuluş yıldönümünde 1. Kars Türkiye Türkülerimiz Bayramı coşkusunu hep birlikte yaşadık. Önemli bir kültür kavşağında bulunan Kars kültürel mirasıyla da göz kamaştırıyor. Türkülerimizde bu kültürün içerisinde çok önemli bir rol oynamaktadır. Bizler sevinçlerimizi ve kederlerimizi türküler ile ifade etmişiz. Türküler bizim kültür mayamız olmuştur. Bu bayramı gerçekleştirirken şuna şahit olduk ki ülkemizin dört bir yanından katılımcı olarak başvuranlar böyle bir türkü bayramının ne kadar önemli olduğunu gösterdi.” diye konuştu.
 
YARIŞMADA DALLARINDA DERECEYE GİRENLER ŞÖYLE:



AŞIK TÜRKÜSÜ DALI
1-Mürsel Sinan Uğurlu (Kars)
2-Yener Yılmazoğlu (Kars)
3-Erdal Balık (Kars)
Mansiyon ödülü İrfan Erdağ (Kars)



TÜRKÜ DERLEME DALI
1-Abuzer Akbıyık (Şanlıurfa)
2-Günay Yıldız (Kars)
3-Ensar Şahbazoğlu (Kars)
Mansiyon ödülü Ahmet Tekin (Karaman)



TÜRKÜ BESTE DALI
1-Günay Şimşek (Ankara)
2-Kemal Karabulut (Kars)
3-Yaşar Demir (Gümüşhane)



MAHALLİ (YÖRESEL) TÜRKÜ DALI
1-Çetin Adıgüzel (Kars)
2-Himmet Taşdemir (Kars)
3-Erhan Boz (Kars)
 
Dereceye girenlere katılım belgesi, kupa ve plaketleri Vali Vekili Karahan Daştan, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Belediye Meclis üyeleri ve gazeteciler tarafından verildi.