MÜZİKTE YAPRAK DÖKÜMÜ
02 Eylül 2011 Cuma Saat 15:19
Şanlıurfa müziğinde yaprak dökümü. Ünlü Gazelhan Akif Hoca (Baybostancı) ve Kanun Sanatçısı Yaşar Özden vefat etti.

Ü nlü gazelhanlarından Akif Hoca (Baybostancı)  bugün (02.09.2009) Şanlıurfa’da vefat etti.  Uzun süredir tedavi gören Akif Baybostancı, sabah saatlerinde hayatını kaybetti.  Emekli öğretmen Baybostancı 65 yaşındaydı. Urfa makam geleneğini bilen Usta bir gazelhandı. İlahi, Türkü ve Şarkılardan oluşan geniş bir repertuarı vardı. Çeşitli meşk ortamlarında kaydedilmiş yüzlerce bant ve CD’de ses kaydı vardır. Hafız olan Hayati Baybostancı'nın da babası olan merhumun cenazesi öğle namazına müteakip Hasan Paşa camiinden alınarak Harrankapı aile mezarlığına defnedildi.


31 Ağustos 2011 Çarşamba günü de 62 yaşında olan Kanun sanatçısı Yaşar Özden’de İstanbul’da vefat etmiştir. Cenazesi İstanbul’da Altunizade İlahiyat Fakültesi Camiinden alınarak aile mezarlığına defnedildi. Yaşar Özden, usta bir kanun sanatçı idi. Ayrıca sesi de çok güzeldi. Ve ses tiz ve aralığı genişti. Bu nedenle  Urfa hoyratlarını en yüksek perdelerden okurdu. Tenekeci Mahmut ve Kazancı bedih gibi birçok müzik ustası ile yıllarca müzik meclislerine katıldı. 1990 Yılında evini İstanbul’a nakletti. İstanbul’da da Oxford sıra gecesi ekibi ile müzik çalışmalarına devam etti.


Şanlıurfa tasavvuf ve halk müziğinde önemli bir yere sahip olan Akif Baybostancı ve Yaşar Özden’in vefatı Şanlıurfa’da büyük üzüntü yarattı.


Folklor araştırmacısı Abuzer Akbıyık” Şanlıurfa müziğinde adeta yaprak dökümü yaşanıyor. Müzik ustaları birer birer gidiyor, acı kayıp. İşin daha da işin acı tarafı, gidenin yeri de doldurulamıyor. Usta-çırak geleneği bittiyor, gazel okumaya hevesli gençler kalmıyor. Yarım yamalak üç-beş türkü öğrenen sanatçı oldum diye sahnelere fırlıyor. Ne diyelim, Allah iyi etsin. Gönül ehli gerçek sanatçılarımıza selam olsun. Her iki ustamıza da Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum.” dedi..