E-KİTAP BASILI KİTABIN YERİNİ ALIYOR
06 Eylül 2009 Pazar Saat 11:34
ELEKTRONİK KİTAP (E-KİTAP) BASILI KİTABIN YERİNİ ALIYOR İnternet teknolojisinin hızlı gelişmesi ile birlikte kitaplar da e-kitap olarak internet ortamına taşınıyor. Bilgisayar kullanımı yayınlaştığı için yıllardır kağıt olarak basılan kitaplar, dergiler, gazeteler elektronik kitap haline getiriliyor. Bazı kitaplarda kağıt baskısı yapılmayarak e-kitap olarak yayınlanıyor. Amerika ve Avurpa’da yıllardır yayınlanmakta olan elektronik (e-kitap) kitaplar, Türkiye’de de gün geçtikçe yaygınlaşıyor. Birçok yayınevi kağıt kitap yanında elektronik kitap da yayınlamaya başladı. Kültür Bakanlığı başta olmak üzere birçok kurum ve kuruluş elektronik kitapları internet sitelerinde yayınlıyor. Erişim kolaylığı ve ucuz olması gibi nedenlerle e- kitap son yıllarda gelişerek çoğalmaktadır. Mevcut şekliyle kağıda basılan kitaplar asla ölmeyecek fakat zaman içinde hemen hepsi e-kitap haline getirilecektir. Elektronik kitaplar;; kâğıt, cilt, baskı maliyeti olmadığı için basılı kitaba göre ucuzdur. İnternet Internet yolu ile dağıtıldığından anında okuyucuya ulaşmaktadır. Bu yönü ile basılı kitapların karşılaştığı depolama, dağıtım ve sergilenme sıkıntıları yoktur. E-kitapların taşınması kolaydır, yüzlerce hatta binlerce eser küçücük bir e-kitap cihazı (WalkBook) ile cihaz içinde taşınabilir. Müzik eserlerinin İnternet üzerinden mp3 şeklinde yayınlanması müzik endüstrisini nasıl sarstı ise e-kitap teknolojisi de çok yakın bir zamanda yayıncılık sektörünü köklü şekilde sarsacaktır. --------------------------------------------------- Elektronik Kitap (ekitap) Nedir ? Elektronik kitap veya ekitap her türlü bilgisayar çeşidinde okunabilmesi için özel olarak tasarlanmış bir bilgisayar dosya formatıdır. ekitap, basılı benzerinin bütün özelliklerini (kâğıt hariç) kapsamakla birlikte ek olarak ses, görüntü (video) ve etkileşimli bağlantıları da içermektedir. ekitap, kolaylıkla internetten çekilebilecek, elektronik posta ile gönderilebilecek durumdadır. Ayrıca diskette ve cd-rom olarak da okura ulaşabilir. Çok kolay güncellenmesi, kolay taşınması, depolanma sorununun olmaması, baskı maliyetlerini ortadan kaldırması, ses, video ve etkileşim olanaklarının bulunması gibi ekitabın birçok avantajı vardır. Yazın dünyası son yıllarda yeni bir kitap biçimi ile tanışmıştır. Kitap ile ilgili herkesin önünde yeni ufuklar açan bu yeni olgu 'elektronik kitap'tır. Kâğıda basılmaya ihtiyaç duymadan, bir elektronik kitap okuyucusu veya bir bilgisayar yardımıyla okunabilen elektronik kitapların basılı kitaplara göre bazı avantajları şöyle sıralanabilir:
Ayrıca, ülkemizde edebiyata meraklı, öykü, şiir, roman dalında özgün eserler veren birçok yazar bulunmaktadır. Ne var ki ekonomik koşullar yüzünden yayınevlerimiz artık her zamankinden daha seçici davranmakta ve bu yazarların ancak çok küçük bir kısmı eserlerini yayımlatma şansı bulabilmektedir. Elektronik kitap bu açıdan da yayın dünyasının önünde yeni bir ufuk açacak, birçok eser, maliyeti düşük olan elektronik kitap biçiminde yayımlanma şansı bulabilecektir. İşte bütün bu avantajları göz önüne alan yayınevimiz, Türkiye'de elektronik kitapların ve elektronik içeriğin gelişimini desteklemek, yazarlara fırsatlar yaratabilmek amacı ile sadece elektronik kitaplar ile katılınabilinen bir edebiyat yarışması düzenleme kararını almıştır. ekitap her türlü masa üstü, diz üstü ve avuç içi bilgisayardan ve özel ekitap okuma aletlerinden okunabilir. Bu kitaplar değişik formatlarda hazırlanabildiği için her birinin kendine ait okuyucuları vardır. Bu okuyucular internetten ücretsiz olarak çekilebilir. Çeşitli standartlarda ekitap dosya formatları olmasına rağmen günümüzde kabul gören belli başlı iki ekitap formatı vardır. Birincisi Microsoft firmasının geliştirdiği "Microsft Reader" programının yardımı ile okunan "lit" formatı, diğeri ise masa üstü yayıncılıkla uğraşanların yakından tanıdığı Adobe firmasının geliştirdigi "pdf" formatıdır. · PDF (Portable Document Format) Adobe tarafından geleştirilen taşınabilir dosya ve elektronik kitap biçimidir. Avantajı, Microsoft Reader biçimine göre daha evrensel olması ve farklı işletim sistemlerini (Windows, MacOS) desteklemesidir. Bu biçimde hazırlanmış kitapları okumak için Adobe eBook Reader'ı Adobe sitesinden ücretsiz olarak çekebilirsiniz. Bu biçimin çeşitli avantajları olmasına rağmen dokümanınızı PDF formatına getirmek hem profesyonel bilgi gerektirmekte hem de bu işlevi gerçekleştirecek olan Acrobat programı ücretli olarak satılmaktadır. Not: Bazı masa üstü yayıncılık yazılımlarının içinde otomatik olarak PDF yapma eklentisi bulunmaktadır.
Microsoft'un geliştirdiği bir elektronik kitap biçimidir. Bu biçimdeki elektronik kitaplar Microsoft Reader programı yardımı ile okunabilir. Şu anda sadece Windows ve PocketPc için geliştirilmiş sürümleri mevcuttur. Ücretsiz olarak elektronik kitap yaratabilmeye imkân tanıdığı için sayfanın bundan sonraki kısımlarında bu biçime ağırlık verilecektir. ekitap Nedir ? Elektronik kitap veya ekitap her türlü bilgisayar çeşidinde okunabilmesi için özel olarak tasarlanmış bir bilgisayar dosya formatıdır. ekitap, basılı benzerinin bütün özelliklerini (kâğıt hariç) kapsamakla birlikte ek olarak ses, görüntü (video) ve etkileşimli bağlantıları da içermektedir. ekitap, kolaylıkla internetten çekilebilecek, elektronik posta ile gönderilebilecek durumdadır. Ayrıca diskette ve cd-rom olarak da okura ulaşabilir. Çok kolay güncellenmesi, kolay taşınması, depolanma sorununun olmaması, baskı maliyetlerini ortadan kaldırması, ses, video ve etkileşim olanaklarının bulunması gibi ekitabın birçok avantajı vardır. Neden ekitap ? Yazın dünyası son yıllarda yeni bir kitap biçimi ile tanışmıştır. Kitap ile ilgili herkesin önünde yeni ufuklar açan bu yeni olgu 'elektronik kitap'tır. Kâğıda basılmaya ihtiyaç duymadan, bir elektronik kitap okuyucusu veya bir bilgisayar yardımıyla okunabilen elektronik kitapların basılı kitaplara göre bazı avantajları şöyle sıralanabilir:
Ayrıca, ülkemizde edebiyata meraklı, öykü, şiir, roman dalında özgün eserler veren birçok yazar bulunmaktadır. Ne var ki ekonomik koşullar yüzünden yayınevlerimiz artık her zamankinden daha seçici davranmakta ve bu yazarların ancak çok küçük bir kısmı eserlerini yayımlatma şansı bulabilmektedir. Elektronik kitap bu açıdan da yayın dünyasının önünde yeni bir ufuk açacak, birçok eser, maliyeti düşük olan elektronik kitap biçiminde yayımlanma şansı bulabilecektir. İşte bütün bu avantajları göz önüne alan yayınevimiz, Türkiye'de elektronik kitapların ve elektronik içeriğin gelişimini desteklemek, yazarlara fırsatlar yaratabilmek amacı ile sadece elektronik kitaplar ile katılınabilinen bir edebiyat yarışması düzenleme kararını almıştır. ekitap Nasıl Okunur ? ekitap her türlü masa üstü, diz üstü ve avuç içi bilgisayardan ve özel ekitap okuma aletlerinden okunabilir. Bu kitaplar değişik formatlarda hazırlanabildiği için her birinin kendine ait okuyucuları vardır. Bu okuyucular internetten ücretsiz olarak çekilebilir. ekitap Biçimleri : Çeşitli standartlarda ekitap dosya formatları olmasına rağmen günümüzde kabul gören belli başlı iki ekitap formatı vardır. Birincisi Microsoft firmasının geliştirdiği "Microsft Reader" programının yardımı ile okunan "lit" formatı, diğeri ise masa üstü yayıncılıkla uğraşanların yakından tanıdığı Adobe firmasının geliştirdigi "pdf" formatıdır. · PDF (Portable Document Format) Adobe tarafından geleştirilen taşınabilir dosya ve elektronik kitap biçimidir. Avantajı, Microsoft Reader biçimine göre daha evrensel olması ve farklı işletim sistemlerini (Windows, MacOS) desteklemesidir. Bu biçimde hazırlanmış kitapları okumak için Adobe eBook Reader'ı Adobe sitesinden ücretsiz olarak çekebilirsiniz. Bu biçimin çeşitli avantajları olmasına rağmen dokümanınızı PDF formatına getirmek hem profesyonel bilgi gerektirmekte hem de bu işlevi gerçekleştirecek olan Acrobat programı ücretli olarak satılmaktadır. Not: Bazı masa üstü yayıncılık yazılımlarının içinde otomatik olarak PDF yapma eklentisi bulunmaktadır.
Microsoft'un geliştirdiği bir elektronik kitap biçimidir. Bu biçimdeki elektronik kitaplar Microsoft Reader programı yardımı ile okunabilir. Şu anda sadece Windows ve PocketPc için geliştirilmiş sürümleri mevcuttur. Ücretsiz olarak elektronik kitap yaratabilmeye imkân tanıdığı için sayfanın bundan sonraki kısımlarında bu biçime ağırlık verilecektir. Kaynak: http://www.kitap.gen.tr/ |