YENİ TEŞVİK PAKETİ ŞANLIURFA’YA YARAYACAK
07 Nisan 2012 Cumartesi Saat 14:58
Şanlıurfa, yeni teşvik paketinden en yüksek düzeyde istifade edecek.Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan Yeni Teşvik Paketi'nin detaylarını açıkladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan iş dünyasının merakla beklediği Yeni Teşvik Paketi'nin detaylarını açıkladı. Buna göre 6. Bölge kapsamında sayılan Şanlıurfa Teşviklerden en yüksek düzeyde istifade edecek. 

Yakın zamanda resmi gazetede yayınlanması beklenen Teşvik paketi ile ilgili Başbakan, temel hedeflerini şu şekilde sırladı. “Öncelikle, bu yeni sistemle, Cari açığın azaltılması amacıyla ithalat bağımlılığı yüksek olan ara malı ve ürünlerin ülkemizde yatırım ve üretiminin artırılmasını hedefliyoruz. En az gelişmiş bölgelere sağlanan yatırım desteklerinin artırılmasını; Bölgesel gelişmişlik farklılıklarının giderilmesini; Destek unsurlarının etkinliğinin artırılmasını; Kümelenme faaliyetlerinin desteklenmesini; Teknolojik dönüşümü sağlayacak yüksek ve orta-yüksek teknoloji içeren yatırımların desteklenmesini bu yeni sistemle hedefliyoruz.” dedi.

Yeni teşvik sisteminin detaylarını açıklayan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan,”Bizim için 2023 vizyonu çok önemli. Cumhuriyetimizin 100. yılında hedeflerimize ulaşmak istiyoruz. Hedeflere ulaşma için 3 temel ihtiyacımız olduğunu tespit ettik. İhracatta emek yoğun teknolojiden bilgi yoğun teknolojiye geçmeyi ve ithalatta en çok ithal edilen ürünlerin milli üretimin sağlamak istiyoruz.” dedi.

1 Ocak 2012 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere uygulamaya konulacak yeni teşvik sistemi, 1-Genel Teşvik Uygulamaları, 2-Bölgesel Teşvik Uygulamaları, 3-Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki, 4-Stratejik Yatırımların Teşviki olmak üzere dört ana bileşenden oluşmaktadır.

Ankara AB Yatırım Danışmanlık Şirketi Müdürü Abuzer Akbıyık yeni teşvik paketi ile ilgili olarak “ Yeni teşvik paketinde Türkiye’deki iller 6 bölgeye ayrılarak değerlendirilmiş. Buna göre 6. Bölgedeki iller arasında sayılan Şanlıurfa, teşvikten en yüksek düzeyde istifade edecektir. Yeni teşviklerin Şanlıurfa’daki sanayileşmeye yeni bir ivme kazandıracağını, yatırımların artacağını, ekonominin canlanacağını ve işsizliğin azalacağını umuyorum“ dedi.

Yeni teşvik paketi çerçevesinde Şanlıurfa’da yatırım yapacak firmaların nelerden istifade edeceği konusunda Akbıyık şunları söyledi; “Teşvikle ilgili Bakanlar Kurulu Kararı ve Tebliğ henüz Resmi Gazetede yayınlanmadı Başbakan ve Ekonomi Bakanının açıklamaları çerçevesinde Şanlıurfa’da yatırım yapacak firmaların istifade edeceği teşvikler şunlardır;

1-Katma Değer Vergisi İstisnası:

Yatırım kapsamındaki Makine ve Teçhizatların KDV ödenmeden alınması.


2-Gümrük Vergisi Muafiyeti :

Teşvik belgesi kapsamındaki yatırım mallarının ithal edilmesi sırasında Gümrük vergisi ödenmemesi.


3-Vergi İndirimi:

Yatırım yapan firmaların %50-55 oranında (KV, GV.) kazanç vergilerinden muaf olmaları.


4-SSK İşveren Payı Desteği:

İşverenlerin, işçileri için ödediği İşveren payından muafa olmaları.


5-SSK İşçi Payı Desteği :

İşçilerden kesilen sigortanın muaf olması


6-Gelir Vergisi Stopajı Desteği:

İşçilerden kesilen stopajın terkin edilerek ödenmemesi .


7-Faiz Desteği:

Yatırım kapsamında alınan döviz ve Türk lirası kredi faizlerinin (%2-5 oranında) hazine tarafından karşılanması


8-Yatırım Yeri Tahsisi: 

Teşvik belgeli yatırımlara, belirli esaslar çerçevesinde yatırım yeri tahsis edilmesi.


9-KDV İadesi Desteği:

Stratejik konularda asgari  500 milyon TL tutarındaki yatırımların bina-inşaat harcamalarındaki  KDV İadesi yapılması.”