EĞİTİM YATIRIMINA TEŞVİKLER
06 Ocak 2013 Pazar Saat 18:40
ilkokul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise, yüksekokul, üniversite, yükseköğretim ve teknik ve mesleki eğitim yatırımları teşvik kapsamındadır.

EĞİTİM YATIRIMINA TEŞVİKLER

 

Abuzer AKBIYIK- S.M.Mali Müşavir/ Yatırım Danışmanı

 

ÖZET  : Devlet, eğitim yatırımlarının artışını sağlamak amacıyla, okul yatırımlarını teşvik etmekte ve çeşitli destekler sağlamaktadır. “Yeni Teşvik Paketi” olarak adlandırılan 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Kararnamesinde; ilkokul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise, yüksekokul, üniversite, yükseköğretim ve teknik ve mesleki eğitim yatırımları teşvik kapsamındadır. Yetişkinlerin eğitilmesine yönelik kurslar, dershane yatırımları ise teşvik kapsamında değildir. Kararname gereği Türkiye’de iller gelişmişlik sırasına göre 6 bölgeye ayrılmıştır. Destekler 1. Bölgeden, 6. Bölgeye artarak devam etmektedir. En yüksek destekler 6. Bölgedeki illere yapılan yatırımlara verilmektedir. Kararname gereği eğitim yatırımları, öncelikli yatırım konuları içinde sayılmıştır ve bölgesel desteklerden istifade etmektedir.  Buna göre; 1,2,3,4 ve 5. Bölgedeki illerde yapılacak eğitim yatırımları, 5. Bölge desteklerinden, 6. Bölgedeki illerde yapılacak olan da 6. Bölge desteklerinden  istifade edecektir. Eğitim yatırımlarına sağlanan destekler şunlardır: a) Gümrük vergisi muafiyeti, b) KDV istisnası, c) Vergi indirimi, ç) Sigorta primi işveren hissesi desteği, d) Yatırım yeri tahsisi, e) Faiz desteği, f) Gelir vergisi stopajı desteği (Sadece 6 ncı bölgede gerçekleştirilecek yatırımlar için), g) Sigorta primi desteği (Sadece 6 ncı bölgede gerçekleştirilecek yatırımlar için). Bu yazımızda okul yatırımlarına verilen destekleri sizlere sunacağız.

 

OKUL YATIRIMLARINA DEVLET DESTEKLERİ

Hızlı nüfus artışı, kırsal kesimden şehirlere yapılan göç, eğitim yatırımlarının yetersizliği gibi nedenlerle ülkemizde okul sayısı yetersiz kalmıştır. Devlet, eğitim yatırımlarının artışını sağlamak amacıyla, çeşitli destekler sağlamıştır. Devlet, eğitim yatırımlarını teşvik uygulamaları açısından, öncelikli yatırım konuları arasında saymış ve okul yatırımlarını özendirmek amacıyla, yatırımcılara vergi ve sigorta muafiyeti, faiz indirimi, yer tahsisi gibi destekler sağlamıştır.  

 

Yeni teşvik paketinde okul yatırımlarına sağlanan teşvikler özel sektörün yatırım kararında önem arz etmektedir. Hele Dershanelerin kapatılacağı, Dershanelerin okula dönüşeceğinin konuşulduğu bu günlerde teşviklerin önemi daha da artmıştır. İşte bu nedenle aşağıdaki yazımızda kamuoyunda “Teşvik Paketi” olarak bilinen “Yatırımlarda Devlet Yardımları” çerçevesinde okul yatırımlarına verilen destekleri özet olarak sizlere sunacağız.

 

YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI KARARNAMESİ

 

2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Kararnamesi 19 Haziran 2012 tarihinde tebliği ise 20 Haziran 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Kararname gereği Türkiye’de iller gelişmişlik sırasına göre 6 bölgeye ayrılmıştır. Hangi ilin, hangi bölge içinde sayıldığı aşağıdaki Ek-1  tablo da görülmektedir. Destekler 1. Bölgeden başlayarak 6. Bölgeye doğru artmaktadır. Teşvik sistemi de, genel, bölgesel, büyük ölçekli ve stratejik yatırımların teşviki uygulamalarından oluşmuştur. Kararname eki 2/A listesinde Eğitim Hizmetleri Bölgesel Desteklerden faydalanabilecek sektörler içinde sayılmıştır.

 

Karanamenin 17. Maddesinde, okul yatırımları öncelikli yatırım konuları olarak belirlenmiştir. Buna göre ”17/ğ-Özel sektör tarafından gerçekleştirilecek olan okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise eğitim yatırımları 5 inci bölgede uygulanan bölgesel desteklerden faydalanabilir. Ancak bu yatırımlar, 6 ncı bölgede yer almaları halinde bulunduğu bölge desteklerine tabidir.” Buna göre; 1,2,3,4 ve 5. Bölgedeki illerde yapılacak okul yatırımları 5. Bölge desteklerinden, 6. Bölgedeki illerde yapılacak olan da 6. Bölge desteklerinden  istifade edecektir. Örnek Eskişehir 1. Bölgede yer alan iller içinde sayılmıştır. Fakat Kararnamenin  Madde 17/ ğ bendi gereğince  1. Bölgedeki Eskişehir’de yapılacak okul yatırımı  5. bölge desteklerinden yararlanacaktır.

                                                                                                                                       

SABIT YATIRIM TUTARI

Okul yatırımlarına teşvik belgesi verilmesi ve destek unsurlarından yararlanabilmesi için asgari sabit yatırım tutarının; 1 inci ve 2 nci bölgelerde birmilyon Türk Lirası, 3 üncü, 4 üncü, 5 inci ve 6 ncı bölgelerde ise beşyüzbin Türk Lirası olması gerekir. Sabit yatırım tutarı; arsa, inşaat, makine teçhizat ve diğer harcamalar toplamından meydana gelir. Yukarıda yazılı asgari sabit yatırım tutarı ve üzerindeki yatırımlar Ekonomi Bakanlığı Teşvik uygulama ve yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından teşvik belgesine bağlanabilir. Teşvik belgesi alınabilmesi için arsa alınıp üzerine bina yapılması şart değildir, bölgelere göre belirlenen asgari yatırım tutarında yatırım yapılması şartı ile, arsa kiralanıp üzerine bina yapılması veya bina kiralaması suretiyle okul yapılması halinde de teşvik belgesi alınabilir.

 

BÖLGELER İTİBARİYLE DESTEKLER

Bölgeler itibariyle eğitim hizmetlerine (okul öncesi eğitim hizmetleri dahil, yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç) sağlanan destekler şunlardır.

 

Destek Unsurları

 

1,2,3,4 ve 5. Bölge

Destekleri

6. Bölge

Destekleri

a) Gümrük vergisi muafiyeti

VAR

VAR

b) KDV istisnası

VAR

VAR

c) Vergi indirimi

 

Yatırıma Katkı Oranı (%)

(31.12.2013 kadar yatırıma başlanması halinde)

40

50

Kurumlar ve GV vergisi  indirim oranı (%)

80

90

ç) Sigorta primi işveren hissesi desteği

7 yıl

10 yıl

d) Yatırım yeri tahsisi

VAR

VAR

e) Faiz desteği

 

TL Kredisi

5 Puan

7 Puan

Döviz Kredisi

2 Puan

2 Puan

f) Gelir vergisi stopajı desteği

YOK

10 yıl

g) Sigorta primi desteği

YOK

10 yıl

 

   

YATIRIM TEŞVİK UYGULAMALARINDA BÖLGELER

1.Bölge : Ankara Antalya Bursa Eskişehir İstanbul İzmir Kocaeli Muğla

2.Bölge: Adana Aydın Bolu Çanakkale (Bozcaada ve Gökçeada İlçeleri Hariç) Denizli Edirne Isparta Kayseri Kırklareli Konya Sakarya Tekirdağ Yalova

3.Bölge: Balıkesir Bilecik Burdur Gaziantep Karabük Karaman Manisa Mersin Samsun Trabzon Uşak Zonguldak

4.Bölge: Afyonkarahisar Amasya Artvin Bartın Çorum Düzce Elazığ Erzincan Hatay Kastamonu Kırıkkale Kırşehir Kütahya Malatya Nevşehir Rize Sivas

5.Bölge: Adıyaman Aksaray Bayburt Çankırı Erzurum Giresun Gümüşhane Kahramanmaraş Kilis Niğde Ordu Osmaniye Sinop, Tokat Tunceli Yozgat

6.Bölge: Ağrı Ardahan Batman Bingöl Bitlis Diyarbakır Hakkari Iğdır Kars Mardin Muş Siirt Şanlıurfa Şırnak Van Bozcaada ve Gökçeada İlçeleri

 

İŞÇİ VERGİ VE SİGORTA DESTEĞİ HESABI

16 Yaşından Büyükler ASGARİ

ÜCRET

HER BİR İŞÇİDE

DESTEK  TUTARLARI

İstifade edeceği yıl sayısı

1,2,3,4 ve 5.Bölgede

6.Bölgede

Brüt Ücret

978,60 TL

 

 

SSK Primi İşçi Hissesi %14

137,00 TL

137,00 TL

137,00 TL

10 yıl

Gelir Vergisi

124,77 TL

124,77 TL

10 yıl

Sigorta Primi İşveren Payı (%19,5)

190,83 TL

190,83 TL

(*) 10 yıl

İŞVEREN YÜKÜ

1.189,00 TL

137,00 TL

452,60 TL

 

       (*) Yatırım Organize Sanayi Bölgesinde yapılırsa 12 yıl Organize dışında yapılırsa 10 yıl