Düğünler erkek ve kadınlar için ayrı ayrı olarak yapılır. Kadınlar için yapılan düğüne "Avrat düğünü" denir. Kız ve erkek tarafının kadınları katılır ve birlikte eğlenirler.
Şanlıurfa ilçe ve köylerimizde yapılan düğünlerle, şehir merkezinde yapılan düğünler arasında farlılıklar vardır. Biz burada şehir merkezinde yapılan düğünlerden bahsedeceğiz.
Kadınların düğünü birkaç gün önceden yakın komşu ve akrabalara duyurulur. Bu duyuru indekçiler* vasıtasıyla yaptırılır. Düğüne çağırılan, indekçiye bahşişi verilir. Kadınlar düğüne en güzel ve alımlı kıyafetlerinin ve Bilezik, ahıtma, gerdanlık, beşibirlik, kelep gibi en pahalı takılarını takarak gelirler. Takılar ve elbiseler için düğünler adeta bir gösteriş yeridir.
Eskiden kadınlar düğününde çalgı çalan kişiler genellikle ama kişilerdi. Eğer gözü gören çalgıcılar tutulmuşsa çalgıcıların önüne perde çekilirdi. Düğünler geniş avlulu evlerde yapılırdı. Şimdi bu adet devam ederken şimdi kadın düğünleri genellikle düğün salonlarında yapılmaktadır. Düğün salonlarında yapılan kadın düğünlerinde orkestra veya ince saz denilen keman cünbüş gibi sazlar çalınmaktadır. Son zamanlarda çalgıcılara perde çekme adeti kalkmıştır. Eski kadınlar düğünlerde davul zurna veya keman cümbüş ve darbukadan oluşan ekipler çalarken ve son zamanlarda orkestralar yer almaktadır. Kadınlar düğününde ekseriyetle çiftetelli oynanır. Davulla ve zurnayla dörtlü düz ve lorke yi çok iyi oynayan kadınlarda vardır.
Düğüne dinlenmek için ara verildiğinde herkes yanına mevsimine göre getirdiği meyveleri ve kavrulmuş fıstık, çekirdek, karıştırma leblebi veya kavurga** gibi çerezleri çıkarıp yerler. Yan yana oturan tanıdıklar ise getirdiklerinden birbirlerine ikram ederler.
*İndekçi: Kadın işçi
**Kavurğa: Evlerde buğdayın kavrularak yapıldığı, özel bir çerez.