DÖVİZ KURLARI
Döviz Alış Satış
Dolar
Euro
TAZiYELER  + Ekle 
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ana sayfaya Dön // Ekonomi
GÜNEŞ PANELİ İTHALATI TEŞVİK KAPSAMINDAN ÇIKARILDI
03 Temmuz 2016 Pazar Saat 17:06

Yatırımcı, Güneş panelini Teşvik Belgesi kapsamında vergi ödemeden, yurt dışından temin edemeyecek.



Güneş Enerjisi yatırımı ile ilgili Teşvik Tebliğinde değişiklik yapıldı. Yeni tebliğe göre, Yatırımcı, Güneş panelini Teşvik Belgesi kapsamında vergi ödemeden, yurt dışından temin edemeyecek.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Ankara AB yatırım Danışmanı Abuzer Akbıyık“2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar'ın uygulamasına ilişkin usul ve esasların belirlenmiş olduğu 2012/1 sayılı Tebliğ’de değişiklik yapıldı.  Tebliğin yayınlandığı 25 Haziran 2016 dan itibaren Yurtdışından temin edilecek güneş panelleri Teşvik belgesi kapsamında değerlendirilmeyen harcamalar olarak değerlendirilecek.  Bir başka ifade ile Teşvik Belgesi kapsamında  güneş panelleri Yurtdışından temin edilemeyecek.  Yatırımcı, GES projesi için gerekli  Güneş Panellerini, ya İthalatçıdan veya yurtiçindeki imalatçılardan alacak” dedi

Güneş panelleri ithalatında da “Gözetim Uygulaması “ başladığını ifade eden Akbıyık” 2015-9 Sayılı İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ ile Güneş Pili (Solar) ithalatına Gözetim Uygulaması getirildi. Buna göre Buna göre Güneş paneli ithal edilirken kilogramı 35 Dolar üzerinden değere tabi olacak ve bulunan değer üzerinden Gümrük vergisi ve KDV’si ödenecek. Şu an için Gümrük vergisi sıfır olduğu için Gümrük vergisinden bir yük çıkmayacaktır. KDV yönünden ise ithal değerinin yaklaşık 3 katı üzerinden KDV ödemesi ortaya çıkacaktır. Güneş Panelini yüksek vergi ödemek zorunda kalmadan güneş paneli ithal etmek isteyen bir firmanın, Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğüne müracaat ederek “Gözetim Belgesi” alması gerekmektedir” dedi. 

Abuzer Akbıyık, Güneş Paneli ithalatının teşvikten çıkarılması ve Gözetim uygulaması hakkında ayrıntılı olarak aşağıdaki bilgileri verdi. 

 

Güneş Paneli Teşvik Belgesi kapsamında yurt dışından temin edilemeyecek

25 Haziran 2016 tarih ve 29753 sayılı Resmi Gazetede,  2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar'ın uygulamasına ilişkin usul ve esasların belirlenmiş olduğu 2012/1 sayılı Tebliğ’de değişiklik yapılmasına ilişkin ekli Tebliğ yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bu tebliğle Teşvik belgesi kapsamında değerlendirilmeyen harcamalar başlıklı Tebliğ'in 8. maddesinin ikinci fıkrasına  “e) Yurtdışından temin edilecek güneş panelleri”  bent eklenmiştir.

Buna göre 22.06.2016 tarihinden itibaren verilecek Teşvik belgelerinde, Yatırımcının, Gümrük vergisi ve KDV ödenmeden Güneş panellerini yurt dışından getirmesine müsaade edilmeyecektir.

Yatırımcı, yüksek vergiden etkilenmemek için, Güneş Enerjisi projesi için gerekli olan Güneş panellerini ya yurt içindeki imalatçıdan veya ithalatçıdan alacaktır 

Güneş Panellerinin ithalinde Gözetim Uygulaması başlamıştır.

Buna göre Gözetim belgesi olmayan ithalatçılar 8541.40.90.00.11 GTİP nolu Güneş Pili (Solar) (bir modül halinde birleştirilmiş veya panolarda düzenlenmiş olsun olmasın) (Yalnız güneş panelleri) Birim Gümrük Kıymeti  Kilogram başına 35 ABD doları üzerinden gözetim uygulamasına tabi olacaktır. 

Gözetim Belgesi olmadan Güneş Paneli ithalatında yaklaşık 3 kat fazla KDV ödenir.  

İthalatçının Gözetim belgesi olmaması halinde Güneş paneli ithalatı gözetim uygulamasına tabi tutulacak ve aşağıdaki şekilde uygulama yapılacaktır.

Buna göre Güneş paneli ithal edilirken kilogramı 35 Dolar üzerinden değere tabi olacak ve bulunan değer üzerinden Gümrük vergisi ve KDV’si ödenecek. Şu an için Gümrük vergisi sıfır olduğu için Gümrük vergisinden bir yük çıkmayacaktır. KDV yönünden ise ithal değerinin yaklaşık 3 katı üzerinden KDV ödemesi ortaya çıkacaktır. Güneş Paneli  yurt dışında kilogramı 10 dolara alınmış. Bu panel  kilogramı 10 dolara alınmış olsa da, Gümrükte 1 kilogramı 35 Dolar üzerinden  hesaplanarak KDV tahsilatı yapılacaktır. Böylece esas alım değerinin yaklaşık üç katı üzerinden KDV ödenmiş olacaktır.

Örnek ; 1 Megavat panel yurt dışından 500 bin dolara alınsa, 504 bin Dolar KDV ödemesi çıkacaktır.

Alış değeri: 500.000 Dolar

1 MV =4.000 Adet panelx20 kg= 80.000 Kg  

Yüksek Vergi Ödememek için Gözetim Belgesi alınması gerekir

Güneş Panelini yüksek vergi ödemek zorunda kalmadan güneş paneli ithal etmek isteyen bir firmanın, Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğüne müracaat ederek “Gözetim Belgesi” alması gerekmektedir.

Gözetim belgesi taleplerine ilişkin başvuruların değerlendirmeye alınabilmesi için 09.Kasım 2015 tarih ve 29537 sayılı Resmi Gazetede Ekonomi Bakanlığı tarafından yayınlanan  2015/9 Sayılı İthalatta Gözetim Uygulamasına İlişkin Tebliğ ekinde belirtilen formların eksiksiz bir şekilde doldurulması ve istenen belgelerle birlikte eksiksiz bir şekilde İthalat Genel Müdürlüğüne iletilmesi gerekir.

Gözetim Belgesi:

- Altı aylığına verilecektir,

- İthalat esnasında  Gümrük Müdürlüğüne sunulacaktır.

- Bir örneği gümrük beyannamesine eklenecektir.

-27/10/1999 tarihli ve 4458 sayılı Gümrük Kanununun eşyanın gümrük kıymetine ilişkin hükümlerinin uygulanmasını engellemeyecektir,

- Belirtilen kıymet, 4458 sayılı Gümrük Kanununun eşyanın gümrük kıymetine ilişkin hükümlerinin uygulanmasına esas teşkil etmeyecektir. 

Yatırım Danışmanı Abuzer Akbıyık, “Gözetim Belgesi alınması ile ilgili müşavirlik hizmeti Ankara AB Yatırım Danışmanlık şirketimiz tarafından yapılmaktadır. Şirketimize ait 0 312 473 9 444 nolu telefondan bize ulaşarak konu ile ilgili bilgi alabilirisiniz.” dedi.  

Bu yazı toplam 24398 defa okundu.
Bu Yazıya Henüz Yorum Eklenmemiş.
Şu An Sitede
Kişi Online
DÜNÜN MANŞETLERi
SEFERLER  + Ekle 
ETKiNLiK  + Ekle 
ARŞİVDE ARA
ÇOK OKUNANLAR
ÜYELİK
Genel İçerikler