DÖVİZ KURLARI
Döviz Alış Satış
Dolar
Euro
TAZiYELER  + Ekle 
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ana sayfaya Dön // Özel Haber
URFALI CEMİL VE AHMET CANKAT CD'Sİ ÇIKTI
27 Temmuz 2011 Çarşamba Saat 14:13
Folklor Araştırmacısı-Yazar Abuzer Akbıyık’ın hazırladığı ünlü ses sanatçılarından Urfalı Cemil Cankat ve oğlu Ahmet Cankat’ın müzik albümü Kalan Müzik’ten çıktı.

Şanlıurfa denildiği zaman ilk akla gelenlerden biri yanık türküleri, hoyratları ve ünlü ses sanatçılarıdır. Şanlıurfa’da yetişen ünlü sanatçılardan biri de Urfalı Cemil Cankat ve oğlu Ahmet Cankat’dır.


Cemil Cankat (1913-1976),  içli ve güzel sesi, besteleri, kaynak kişiliği ve başrol oynadığı filmlerle ünlüdür. Plağa okuduğu “Urfa’nın etrafı dumanlı dağlar”, “Gitti Canımın Cananı” dillerden düşmeyen eserlerindendir. Urfa’yı çok sevdiği için, plaklarında isminin başına “Urfalı” diye yazdırmıştır.  300 civarında plak yapmıştır.

Ahmet Cankat (1934-2004) ise sesi, besteleri ve kaynak kişiliği ile ünlüdür. “Urfalıyam ezelden”, “Sabah ile sabah ile” türküleri plağa okuduğu ünlü eserlerden birkaçıdır. 40’ın üzerinde plak yapmıştır.

Folklor Araştırmacısı-yazar Abuzer Akbıyık 15 yıl süren titiz bir çalışması sonucu hazırladığı CD ve kitap, Hasan Saltık-Kalan Müzik tarafından piyasaya çıkarılmıştır.  Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba CD’ye önsöz yazmış ve projeye destek vermiştir.

2 CD ve 1 Kitap olarak piyasaya çıkan albümde, Taş plak ve 45’lik plaklarından seçme yapılarak ses kayıtları temizlenmiş ve 20 Eser Cemil Cankat, 23 Eser de Ahmet Cankat olmak üzere  toplam  43 eser yer almıştır.  Kitapta ise sanatçıların hayat  hikayesi, fotoğrafları ve eserlerin sözleri yer almıştır. CD+Kitap, Kalan Müzik internet sitesi ve seçkin müzik marketlerden temin edilebilir.

Projeyi hazırlayan Abuzer Akbıyık” Bu projenin gerçekleştirilmesi aşamasında bana bilgi ve belgeleri vererek yardımcı olan Cemil Cankat’ın oğlu Ferhat Cankat’a ve Ahmet Cankat’ın eşi Memnune hanıma, oğulları Cemil, Faruk ve Emrullah  Cankat’a. Ayrıca çalışmalarıma katkıda bulunan S.Sabri Kürkçüoğlu ve Sabri Sabuncu ve Selahattin E. Güler’e, Kalan Müzik’ten  Suat Sarıbağ, Levent Güneş,  Orhan Sayılı ve Nursel Emine Göktaş’a, projeyi hayata geçiren Kalan Müzik sahibi Hasan Saltık’a ve destekleyen Şanlıurfa Belediye başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba’ya çok teşekkür ederim. Daha önce de Kalan Müzik’ten Urfa’nın yetiştirdiği ünlü müzik ustalarından Mukim Tahir, Kel Hamza, Bekçi Bakır ve Tenekeci Mahmut CD’lerini yayınlamıştık.  Şimdi de ustalar serisinden Cemil Cankat ve Ahmet Cankat’ı yayınladık. Bu çalışmaların müzik ustalarımızın genç nesil tarafından tanınmasına, müziği doğru kaynaktan öğrenmelerine, halk müziğinin sevilmesine, yaşatılmasına ve bizden sonraki nesillere aktarılmasına katkı sağlayacağına  inanıyorum.” demiştir.

Müzik albümünde yer alan parçalar:
Cemin Cankat CD’sinde yer alan parçalar;
Urfa'nın Etrafı Dumanlı Dağlar, Pencereden Kar Geliyor, Bak Kara Gözlü Ceylana, Abdonun Mezarını Kayadan Oyun (U.H.), Hışhışlı (Gümüşlü) Hançer, Zalim Avcı (U.H.), Gitti Canımın Cananı (Mihricanım), Bu Dere Derin Dere (Ez Hanım), Urfalıyam Dağlıyam (Ağamda Şimdi Gelir) , Evleri Yol Üstüdür Cano Can, Mezarımın Başı Urfa’ya Karşı, Diyarbakır Şad Akar, Adana'ya Kar Yağmış, Kayalar Kayalar (U.H.), Hanım Kızlar, Nere Gidin Kardaş (U.H.), Oklavuyum Bazıyım, Gidiyorum Ağlama, Ay Cemo Ay Cemile, Bir Daracık Pencere
Ahmet Cankat CD’sinde yar alan parçalar:
Urfalıyam Ezelden, Uzun Uzun Kamışlar, Pınara Varmadın mı, Dolan Göz (U.H.), Seherde Uyandım Bülbül Sesi Var, Ayağına Geymiş Kara Yemeni, Evlerinde Var Badiya, Kalk Gidelim (U.H.), Makaram Sarı Bağlar, Sabah İle Sabah İle, Yara Bende (U.H.), Pencereden Bakıyor, Seherde Uyanıp Okşaram Seni, Bağa Güller Açıyor, Ağlama Garip Ağlama (U.H.), Felek Hançerini Almış Eline, Bir Daha Sevmek mi, Uçun Kuşlar Uçun, Garibem Kimse Sormaz, Yağmur Yağar Göl Olur, Aşkı Bana Sen Öğrettin Kalbimin Anahtarı, Seni Sevdim Pek Çok Sevdim

Cemil Cankat kimdir.

İçli ve güzel sesi, besteleri, kaynak kişiliği ve başrol oynadığı filmlerle ünlüdür. Plağa okuduğu “Urfa’nın etrafı dumanlı dağlar”, “Gitti Canımın Cananı” dillerden düşmeyen eserlerindendir. Urfa’yı çok sevdiği için, plaklarında isminin başına “Urfalı” diye yazdırmıştır. 

1913 de Şanlıurfa'da doğdu. Evli olup hanımının ismi Minteha'dır. Ahmet, Neriman, Ferhat isminde üç çocuğu vardır. Cemil Cankat 1976 yılında Şanlıurfa'da vefat etmiştir..

19 yaşında "Pencereden kar geliyor", "Çiçekler renk renk olur" adlı ilk plağını doldurmuştur. Columbia Grafson Edifon Pathe Yakışan Fonex şirketlerinde 300 civarında plak yapmıştır.

Cemil Cankat Plaklara okuduğu eserlerin çoğunu kendisi bestelemiştir.

Kara kaşlı kara gözlü ve alnına kadar inen saçlarıyla tam bir “Urfalı” delikanlısıydı. Bu yakışıklılığı birçok film yapımcısının dikkatini çekti. Yerli birçok filmde başrol ve yardımcı rollerde yer aldı. Köroğlu, Akıncılar, Kılıbıklar, Keloğlan, Çıldırtan Baba rol aldığı filmlerdir.

Cemil Cankat'ın kaynak kişidir. Plaklara okuduğu eserlerden bazıları TRT Repertuarına alınmıştır.

Ahmet Cankat  kimdir.

Sesi, besteleri ve kaynak kişiliği ile ünlüdür. “Urfalıyam ezelden”, “Sabah ile sabah ile” türküleri plağa okuduğu ünlü eserlerden birkaçıdır.

Ahmet Cankat, Cemil Cankat ve Minteha hanımın ikinci çocuğu olarak 11.11.1934 tarihinde Urfa’da doğdu. İlk ve orta okulu Urfa’da bitirdi. Sonra Sanat Okuluna gitti.

1957 yılında askerliğini bitirdi, aynı yıl Ordu ilinden Memnune hanımla evlendi. Ahmet Cemil, Mihriban, Ömer Faruk ve Emrullah isimlerinde dört çocukları oldu. 1988 yılında Et-Balık Kurumu’ndan emekli oldu. 28 Eylül 2004 tarihinde Şanlıurfa’da vefat etti.

Ahmet Cankat, müzik ve sanat camiası içinde büyüdü. Şanlıurfa’da müzik meclislerine katılarak ustaları dinledi, onlardan feyz aldı, beraber çaldı söyledi, makam bilgisini ilerletti. Sesi çok güzeldi. Gırtlak nağmelerini çok iyi yapardı.  Şarkı, türkü, hoyrat ve gazelleri kendine has bir tavırla okurdu. 1958 yılında “Seni sevdim pek çok sevdim” adlı ilk taş plakını yaptı. 1960-70 yılların arasında yurdun en meşhur ses sanatçılarından biri oldu. Birçok  televizyon ve radyo programına katıldı. Grafson Edifon Şençalar Pathe Coşkun Urfa’nın Sesi Plak şirketlerine 40’ın üzerinde Taş Plak, 45’lik ve Long Play ile İstanbul ve Elazığ’da birçok kaset yaptı. Ahmet Cankat ses sanatçılığının yanında besteler de yapmıştır.

Ahmet Cankat eserleriyle olduğu kadar, TRT Repertuarına kazandırdığı türkülerle kaynak kişi olarak da halk müziğimize katkıda bulunmuştur.

Bu yazı toplam 26343 defa okundu.
mehmet imir
teşekkür
sn hocam abuzer akbıyık ı uzun yıllardır takim eden bir kişi olarak ancak bu yıl bir proje vasıtasıyla tanışma şerefine nail oldum şanlıurfa gibi musikinin ölümsüz eserleri ve sanatkarlarının harman olduğu bir yerde doğmuş ve yaşamamış olak elbetteki büyük bir şans olsa gerek bu albüm ise benim özel zevklerime hitap eden bir çalışma çokuzun yıllardır sn cemil cankat ve ahmet cankatı severek dinlerim ve feyz alırım bu iki değer li insanın yeteri kadar tanıtlmadığı kanatindeydim çok mutlu oldum.tş
17 Ağustos 2012 Cuma Saat 22:56
Şu An Sitede
Kişi Online
DÜNÜN MANŞETLERi
SEFERLER  + Ekle 
ETKiNLiK  + Ekle 
ARŞİVDE ARA
ÇOK OKUNANLAR
ÜYELİK
Genel İçerikler