Abuzer Akbıyık, TSE’den, İPARD Proje Danışmanı Belgesi aldı
İPARD Avrupa Birliği Hibe desteği konusunda Danışmanlık hizmeti vermek isteyenlere, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından düzenlenen eğitimi tamamlayıp, sınavda başarılı olan Abuzer Akbıyık, “İPARD Proje Danışmanı Belgesi” aldı.
İPARD Nedir?
Konu ile ilgili bilgi veren S.M.Mali Müşavir ve Bağımsız Denetçi Abuzer Akbıyık şunları söyledi ” IPARD, Avrupa Birliği (AB) tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturulan, Katılım Öncesi Yardım Aracı’nın (IPA) Kırsal Kalkınma bileşenidir. IPARD kapsamında Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, 42 ilde, Kırsal kalkınma projelerine hibe desteği vermektedir. İPARD I programı kapsamında 15 çağrı yapılmış 7 milyar liralık yatırım sağlanmış ve 10,693 projeye 1,047 milyar Avro ( 3,15 milyar TL) hibe verilmiştir. 2020 yılın akadar sürecek İPAR II programı başlamıştır. 1. Çağrı yapılmış ve sonuçları 31 Mart 2017 de açıklanmıştır. İPARD II kapsamında 2020 yılına kadar yatırımcılara 1 milyar 68 milyon Avro Hibe desteği verilecektir. Hibe miktarı ve oranı yatırım konularına göre değişmekle birlikte, İPARD II kapsamında Yatırım tutarı 3.000.000 Avroya kadar olan yatırımlara, %70’ kadar hibe destekleri söz konusudur. “ dedi.
İPARD Proje Danışmanlığı nedir?
Hibe projeleri Avrupa birliği mevzuatları esas alınarak hazırlanmakta olduğunu, pek çok ayrıntı bulunduğunu, proje hazırlama ve uygulamasının uzmanlık gerektirdiğini, bu nedenle projeleri, Proje danışmanlarının hazırladığını ifade eden Akbıyık, sözlerini şöyle sürdürdü” İPARD Hibe projesinin hazırlaması ve takibi konun uzmanı Proje Danışmanları tarafından yapılmaktadır. Danışmanlar, Yatırımcıları, İPARD hibeleri konusunda bilgilendirmekte, istişareler sonucunda yatırımcı, yatırım kararı verilirse, danışmanlar, hibe başvuru dosyalarını hazırlamakta ve işin başından sonuna projenin İPARD mevzuatı çerçevesinde yürütülmesi için danışmanlık hizmeti vermektedir. Projenin karar aşaması, hazırlanması ve uygulanmasında yapılacak hatalar, hem yatırımcıyı zarar uğratmakta hem de kaynak israfına neden olmaktadır. Bu nedenle danışmanlık hizmeti veren firmaların proje hazırlama kapasiteleri ve teknik bilgileri projelerin kalitesine doğrudan etki etmektedir” dedi.
İPARD Proje Danışmanı Belgesi/Sertifikası nedir?
Proje Danışmanlığı hizmet konusun çerçevesini, hizmeti verecek kişileri belirlemek, hizmet kalitesini arttırmak amacıyla TKDK-TSE işbirliği ile Proje danışmanlarına sertifika verilmeye başladığını belirten Akbıyık sözlerine söyle devam etti “ IPARD Proje Danışmanlık Hizmetler sektöründe hizmet kalitesinin artırılması, hizmet sağlayıcılarının kayıt altında alınması amacıyla TKDK kurumu ile ülkemizde standart belirleme konusunda yetkili kurum olan Türk Standartları Enstitüsü arasında konuya ilişkin işbirliği protokolü imzalandı ve bu çerçevede “IPARD Proje Danışmanlık Hizmetleri Sertifikasyonu” çalışmalarına başlandı. Bu kapsamda başlatılan, IPARD Proje Danışmanı Eğitimi ve Sertifika Programı’nın birincisi 26 Şubat-3 Mart 2017 tarihleri arasında Antalya/Belek’de yapıldı. Açılışına TKDK Başkanı Dr. Ahmet Antalyalı, TSE Genel Sekreteri Mehmet Bozdemir ve PROJEDER yöneticilerinin katıldığı toplantıya, Proje danışmanı sertifikası almak isteyen 100 kişi katıldı. Bir hafta süren IPARD Proje Danışmanı Belgelendirme Eğitimi sonunda, TSE gözetmeleri eşliğinde sınav yapıldı. Sınavda 100 puan üzerinden 70 alanlara sertifikaları verildi” dedi.
Abuzer Akbıyık TSE’den, İPARD Proje Danışmanı Belgesi (Setifika) aldı.
Kendisinin de bu eğitim ve sınava katıldığını belirten Abuzer Akbıyık” Mesleğimiz gereği sürekli okumak, mevzuatı takip etmek zorundayız. Bu nedenle ben de düzenlenen İPARD eğitim programına katıldım. Bir hafta boyunca, TKDK kurumu uzmanları tarafından verilen İPARD, Programı ve Amaçları, Başvuru koşulları, Destek Bilgisi, İPARD Kapsamında Uygun olan ve Olmayan Harcamalar, Yatırım Uygulama Süresi, Başvuru Sahibinin Sunması gereken Belge ve Bilgiler, Başvuru şekli ve Yapılacak işlemler, Teklif Alma Kuralları, İş Planı Hazırlama, Teknik Proje Hazırlama eğitimi ile TSE uzmanları tarafından verilen İPARD Proje Danışmanlığı Kalite Yönetim Sistemi, Risk tabanlı Proses Yönetimi, HYB K307 İş yerleri-İPARD Kırsal Kalkınma Projelerine Danışmanlık Hizmetleri veren yerler, kurallar standardı konularına yönelik eğitimi gördüm. Eğitim sonunda yapılan yazılı sınavı başarı ile geçerek İPARD Proje Danışmanı belgesini aldım. Ankara AB Yatırım Danışmanlık şirketimizde Proje hazırlama faaliyetlerime devam etmekteyim. Proje Danışmanlığı mesleği standartlarını belirleyerek mesleğe bir düzen getiren ve hizmet kalitesinin artmasına vesile olacak bu çalışmalardan dolayı TKDK Başkanı Dr. Ahmet Antalyalı ve uzmanlarına, TSE Başkanı Sabahattin KORKMAZ, TSE Genel Sekreteri Mehmet Bozdemir ve PROJEDER Genel Başkanı Rıza Coşkun ve diğer yöneticilerine, emeği geçen kurum uzmanlarına teşekkür ederim.” dedi.