DÖVİZ KURLARI
Döviz Alış Satış
Dolar
Euro
TAZiYELER  + Ekle 
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ana sayfaya Dön // Ekonomi
GELECEĞİN ÇİN’İ, ŞANLIURFA OLACAK
03 Eylül 2013 Salı Saat 19:57

Maliyeti düşürmek için binlerce kilometre uzaktaki ÇİN’e gitmenize gerek yok, geleceğin ÇİN’i, Şanlıurfa’da yatırım yapın



Ankara AB Yatırım Danışmanı Abuzer Akbıyık, yatırımcılara seslenerek “Maliyeti düşürmek için binlerce kilometre uzaktaki ÇİN’e gitmenize gerek yok, gelin, teşviklerden en yüksek düzeyde istifade eden, yanıbaşınızdaki geleceğin ÇİN’i Şanlıurfa’da yatırım yapın”   dedi.

 Teşvik kararnamesine göre Şanlıurfa’nın 6. Bölgede yer aldığını ve Türkiye’de verilen desteklerden en yüksek düzeyde istifade ettiğini belirten Akbıyık açıklamasını şöyle sürdürdü “Şanlıurfa’da yapılacak yatırımlara Gümrük Muafiyeti, KDV İstisnası, Kazanç Vergilerinde indirim, İşçi Sigorta ve Stopaj desteği ve Faiz desteği gibi birçok teşvikler varıdır. Yeni yatırımdan sağladığınız kurumlar vergisi indiriminin  %80’nini yatırım döneminde, diğer faaliyet kazançlarından düşebilirsiniz. 6. Bölgede sigorta desteğinde üst sınır yoktur. Bu çok önemli bir imkandır. Yani Şanlıurfa’da yapacağınız 500 bin TL tutarında bir konfeksiyon fabrikasında, 200-300 kişi çalıştırabilir, 12 yıl sigorta desteğinden ve 10 yıl vergi stopaj desteğinden istifade edebilirsiniz.“ dedi.

 

Yüksek teşviklerden istifade etmek için son dört ay

Sanayi, turizm, eğitim, sağlık ve madencilik yatırımlarında  31.12.2013 tarihine kadar teşvik belgesi alınıp, yatırımın  %10’u tamamlanamazsa teşvik oranlarında azalma olacağını ifade eden Akbıyık, Yatırımcıların yüksek oranlarda teşviklerden istifade etmek için son dört ay iyi değerlendirmelerini ifade etti.

Akbıyık “Yatırıma 2013 içinde değil,  01.01.2014’ten sonra başlanırsa (OSB’deki yatırım için) sigorta primi işveren hissesi desteği 12 yıldan, 9 yıla düşmektedir. Ayrıca Vergi İndiriminde Yatırma Katkı oranı da %55’den %40’a düşmektedir. 2013 sonuna 4 ay kalmıştır. Yatırım yapmayı düşünenlerin bu ayları değerlendirip teşvik belgelerini almaları ve yıl sonuna kadar yatırımlarının en az   %10’u gerçekleştirmeleri menfaatlerine olacaktır.” dedi.

 Yatırımcı gelmiş arsa veremiyoruz…

Ekonomi Bakanı sayın Zafer Çağlayan, Şanlıurfa Milletvekili ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik, Milletvekillerimiz, Valimiz, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası ve OSB yönetimine de seslenen, Yatırım yeri tahsisinde sorunlar olduğu ve bir an önce çözülmesi gerektiğini ifade eden Akbıyık şunları söyledi. ”Geçen hafta biri il dışından biri il içinden iki yatırımcıya yer tahsisi için yatırımcılarla birlikte Şanlıurfa OSB Müdürlüğüne gittik, Şanlıurfa 2. OSB’de düzgün yerlerin tamamı tahsisi edildiğini, bize gösterilen yerleri, 500 bin ile 1 milyon TL arasında dolgu veya kazı gerektiren yerler olduğunu gördük. Birçok yer boştu fakat buraların da çeşitli firmalara tahsisli olduğu ifade edildi. Engebeli arazilerin düzeltilmesi yatırımcıya önemli bir maliyet getirmektedir.   Haksız rekabet olmaması için bu yerlerin OSB yönetimi tarafından düzeltilip yatırımcıya tahsisi gerekir. Şanlıurfa’ya yatırımcı akını vardır. Yetkililerin konuyu acilen gündeme alması, OSM’de yer tahsisi alıp süresinde yatırım yapmayanlardan yerlerin geri alması ve çok kısa sürede yeni yerler açılarak yatırımcıya tahsis edilmesi gerekir. Bakanlar dahil hemen herkes yatırımcı gelsin diye çırpınıyor. Yatırımcı gelmiş arsa veremiyoruz. Yetkililerin bu konuya acilen el atmasını, arsa üretimi ile ilgili sorunlar her ne ise çözülmesini bekliyoruz”  dedi.  

Şanlıurfa’daki yatırımlara İŞKUR’un desteklerinin de olduğunu ifade eden Akbıyık “Önümüzdeki dönemde yapılacak yatırımlara çok sayıda yetişmiş elaman gerekecektir. Bu durumu dikkate alıp çeşitli iş kollarında eleman yetiştirmek üzere çalışmalar yapılmasında yarar vardır” dedi.        

 Şanlıurfa’da Teşvikler …

            Şanlıurfa’da 31.12.2013’e kadar teşvik belgesi alıp OSB’de yatırma başlayanların yararlanacakları bölgesel teşvikler şunlardır. (OSB dışındaki yatırımlara ve 01.01.2014 ten sonra başlanacak yatırımlara da destek vardır fakat oranlar ve yıllar faklıdır.)   

a) Gümrük vergisi muafiyeti.

b) KDV istisnası.

c) Vergi indirimi. (Vergi indirimi %95, YKO %55)

ç) Sigorta primi işveren hissesi desteği.(12 Yıl)

d) Yatırım yeri tahsisi.

e) Faiz desteği (TL kredisinde 7 puan, Döviz kredisinde 2 Puan)

f) Gelir vergisi stopajı desteği (10 Yıl)

g) Sigorta primi desteği (10 Yıl)

  

Haberin yayınlandığı İnternet Siteleri

http://www.medyaurfa.com/abuzer-akbiyik-gelecegin-cini-sanliurfa-olacak/

http://www.urfahabermerkezi.com/haber/gelecegin-cini-sanliurfa-olacak-35001.html

http://www.urfastar.com/guncel/gelecegin-cini-sanliurfa-olacak-h5504.html

http://www.urfapress.com/haberoku.php?id=34374

Bu yazı toplam 8337 defa okundu.
Bu Yazıya Henüz Yorum Eklenmemiş.
Şu An Sitede
Kişi Online
DÜNÜN MANŞETLERi
SEFERLER  + Ekle 
ETKiNLiK  + Ekle 
ARŞİVDE ARA
ÇOK OKUNANLAR
ÜYELİK
Genel İçerikler