DÖVİZ KURLARI
Döviz Alış Satış
Dolar
Euro
TAZiYELER  + Ekle 
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
GENEL BiLGi KÖŞESi » Yazarlar » YRD. DOÇ DR. A.CİHAT KÜRKÇÜOĞLU
10 Eylül 2009 Perşembe Saat 00:01

 



YRD. DOÇ DR. AHMET CİHAT KÜRKÇÜOĞLU



1948 yılında Şanlıurfa’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Şanlıurfa’da tamamladı. 1973 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nden Bizans Sanatı, Umumi Türk Tarihi, Osmanlı Müesseseleri ve Medeniyeti Tarihi yardımcı sertifikalarını ve Türk Sanatı esas sertifikasını alarak “Urfa, Cami, Müze ve Evlerindeki Ahşap Süslemeli Eserler” konulu lisans tezi ile mezun oldu.


Sırasıyla; Turizm ve Tanıtma Bakanlığında memur (1974-1979), Şanlıurfa Müzesi’nde Asistan (1979-1985), Şanlıurfa Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde Kurucu Müdür (1985-1987)olarak görev yaptı.


1987 yılında Dicle Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’ne öğretim Görevlisi olarak geçti. 1993 yılına kadar bu Fakültenin Şanlıurfa İnşaat Mühendisliği ve Diyarbakır Mimarlık bölümlerinde Sanat Tarihi, Restorasyon, Plastik Sanatlar, Resim ve Fotoğrafçılık dersleri verdi.


1993 yılında Harran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’ne Öğretim Görevlisi olarak geçti ve bu fakültenin Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölüm Başkanlığını vekaleten yürüttü. Aynı yıl, Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Anabilim Dalı’nda “Şanlıurfa Camilerinin Tarihi ve Mimari Özellikleri Üzerine Bir Araştırma” konulu tezi ile Yüksek Lisansını tamamladı.


1998 yılında Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat Tarihi Anabilim Dalı’nda Doktora eğitimini tamamlayarak “Şanlıurfa İslam Mimarisinde Taş Süsleme” konulu tezi ile mezun oldu.


1999 yılında Harran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Yardımcı Doçent kadrosuna atandı. Halen bu bölümün başkanı olup Üniversitenin seçmeli Güzel Sanatlar derslerini vermekte ve 25 Ocak 2000 tarihinden itibaren Harran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyeliğini sürdürmektedir.


Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) Şanlıurfa’ya getireceği ekonomik gelişme dolaysıyla oluşacak nüfus baskısının, mimari eserlerden el sanatlarına kadar çeşitli sosyal ve kültürel değerleri zamanla ortadan kaldıracağı endişesini taşıdığından; bu değerleri kitap ve makaleler halinde yayınlamaya, fotoğraflarla tespit ve arşivlemeye, katıldığı ulusal-uluslar arası sempozyum, kongre, panel, seminer ve konferanslarda anlatmaya, sinevizyon, slayt gösterileri ve çeşitli kentlerde açtığı fotoğraf sergileriyle tanıtmaya uğraşmaktadır.


Harran, Edessa, İş Bankası Kültür ve Sanat, Akbank Türkiyemiz, Vakıflar Dergisi, İmage Of Turkey gibi yerel ve ulusal bir çok dergide Urfa ile ilgili çok sayıda araştırma ve incelemesi yayınlanan Kürkçüoğlu’nun Urfa’nın eski görünümlerini konu alan yaklaşık 700 adetlik siyah-beyaz fotoğraf koleksiyonu ve son 30 yılın Urfa’sını konu alan kendi çektiği 20.000 adetlik renkli fotoğraf arşivi bulunmaktadır.


Ziraat Fakültesini Güçlendirme Vakfı, Harran Üniversitesini Geliştirme Vakfı (HÜGEV), Şanlıurfa İli Çevre Koruma Vakfı, Şanlıurfa İli Kültür Sanat Eğitim ve Araştırma Vakfı (ŞURKAV) yönetim kurulu üyeliklerinde bulunan A.Cihat KÜRKÇÜOĞLU, halen bu vakıflardan Harran Üniversitesini Geliştirme Vakfı’nın (HÜGEV) yönetim kurulu üyesi, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı’nın (ÇEKÜL) Yüksek Danışma Kurulu Üyesi ve Şanlıurfa temsilcisidir.


1991 yılında ŞURKAV KÜLTÜR VE SANAT ÖDÜLÜ’ne layık görülen A.Cihat KÜRKÇÜOĞLU Urfa’da yayınlanmakta olan Yeni Doğuş gazatesinin 2002 yılında Internet üzerinden yaptırdığı oylama sonucunda “Şanlurfa’da Yılın En’leri” arasında gösterildi. Yine Gaziantep’te yayınlanmakta olan ve GAP bölgesine hitap eden “Beyaz Sayfa” gazetesi tarafından “Şanlıurfa’ya Damgasın Vuranlar” listesinde gösterildi.


A.Cihat Kürkçüoğlu evli olup üç çocuk babasıdır.



YAYINLANMIŞ KİTAPLARI :


1. Peygamberler Şehri Şanlıurfa, (Türkçe-İngilizce Albüm Kitap), Şanlıurfa Belediyesi Yayını, Ankara 1988.


2. Ruha’dan Urfa’ya (1780-1980), Şanlıurfa Belediyesi Yayını, Ankara 1990.


3. Guide To Urfa And Harran, (Mehmet OYMAK ile birlikte), Harran Yayıncılık, Ankara 1990.


4. Şanlıurfa Su Mimarisi, Kültür Bakanlığı Yayını, Ankara 1992.


5. Şanlıurfa Camileri, Şanlıurfa İli Kültür Sanat Eğitim ve Araştırma Vakfı (ŞURKAV) Yayını, Ankara 1993.


6. Şanlıurfa’da Canlanan Tarih, ŞURKAV Yayını, Ankara 1995.


7. Tarih ve Tarım Şehri Harran, Harran Köylere Hizmet Götürme Birliği Yayını, Ankara 1995.


8. Peygamberler Şehri Şanlıurfa (Turizm El Kitabı), Şanlıurfa Valiliği Yayını, Ankara 1995.


9. The Mysterios Citiy Of History : HARRAN, Harran Köylere Hizmet Götürme Birliği Yayını, Ankara 1996.


10. Birecik, Kültür Bakanlığı Yayını, Ankara 1996.


11. Urfalı Hattat Behçet Arabi, Şanlıurfa Belediyesi Yayını, Şanlıurfa 1997.


12. Müze Şehir ve Peygamberler Şehri Şanlıurfa (Türkçe-İngilizce albüm kitap), Şanlıurfa Valiliği Yayını, Ankara 1997.


13. HARRAN Yolların Buluştuğu Kent, Şanlıurfa Valiliği Yayını, Ankara 2000.


14. ŞANLIURFA Land Of Faith – İnançlar Diyarı ŞANLIURFA, (İng.Çeviri : Doç.Dr.Zuhal KARAHAN KARA), Şanlıurfa Valiliği Yayını, Ankara 2000.


15. Adım Adım Şanlıurfa , (Harun Sarıfakıoğulları ile birlikte), Şanlıurfa Valiliği Yayını, Ankara 2002.


16. Harran The Crossroad of Civilizations (Prof.Dr.Zuhal Karahan Kara ile birlikte), Harran District Gvernorship Cultural Publications, Şanlıurfa 2003.


17. Harran Medeniyetler Kavşağı, (Prof.Dr.Zuhal Karahan Kara ile birlikte), Harran Kaymakamlığı Kültür Yayınları, Şanlıurfa 2003.

Şu An Sitede
Kişi Online
DÜNÜN MANŞETLERi
SEFERLER  + Ekle 
ETKiNLiK  + Ekle 
ARŞİVDE ARA
ÇOK OKUNANLAR
ÜYELİK
Genel İçerikler