OSMAN GÜZELGÖZ
Şanlıurfa Kültür, folklor ve musikisinin en önemli isimlerinden birisi olan merhum Tenekeci Mahmut Güzelgöz’ün oğlu olarak; 1958 yılında Şanlıurfa’nın Eyyubiye Mahallesi’nde doğdu.
Yavuz Selim İlkokulu, Gazi Ortaokulu ve Şanlıurfa Endüstri Meslek Lisesi’nde öğrenim gördü. Lise yıllarında ve sonrasında PTT Bakım Müdürlüğü, Toprak-Su Müdürlüğü ve Toprak Tarım Reformu Bölge Müdürlükleri bünyesinde çeşitli görevlerde bulundu. 1978 yılında gazeteciliğe başladı.
1980 Yılında Maliye Teşkilatı’na girdi. 1984-86 döneminde 2 yıllık Maliye Kursu’nu bitirdi. Akçakale Malmüdürlüğü Gelir Şefliği görevinden 1990 yılında istifa ederek yeniden gazeteciliğe döndü.
Osman Güzelgöz 25 yıllık gazetecilik ve yazarlık yaşamında; Şanlıurfa’daki mahalli gazetelerin tümünde muhabirlik, yazarlık ve yöneticilik yaptı. Akçakale Birlik ve Şanlıurfa isimleri ile gazeteler çıkardı.
Memuriyeti sırasında da gazeteciliğini devam ettirdi. Özel izinle Anadolu Ajansı ve Milliyet muhabirlikleri; yerel TV ve radyolarda yorumcu ve araştırmacı kimliği ile çeşitli programlar yaptı.
1986 yılında; Süleyman Demirel, Alparslan Türkeş, Deniz Baykal, Bülent Ecevit, Devlet Bahçeli gibi dönemin liderleri ile yaptığı röportajlar ulusal basında büyük yankı uyandırdı.
1990 -1994 Yıllarında Şanlıurfa ve İstanbul'da gazetelerde çalıştı. Haber Müdürü, Yazı İşleri Müdür Yardımcısı, Yazı İşleri Müdürü ve İdari Müdürlük görevlerinde bulundu, köşe yazarlığı yaptı.
Güneydoğu’nun sosyo-kültürel ve sosyo-politik yapısı ve terör sorununun çözümü konusunda çeşitli gazetelerde; yazı, röportaj ve görüşleri yayımlandı. Ulusal TV’lerde çeşitli programlara katıldı. “Güneydoğu Sorunu ve Çözüm Önerileri” başlığı ile Türkiye’nin bütün il ve önemli ilçelerinde konferanslar verdi.
İstanbul’da bulunduğu sırada 8 yıl süre ile, Şanlıurfa Dayanışma Derneği’nin Genel Sekreterliği’ni yürüttü. Şanlıurfa Kültürü ile ilgili çeşitli etkinlikler düzenledi, gazete ve televizyonlara programlar yaptı.
Girişimci arkadaşlarına öncülük ederek okul kuruluşları gerçekleştirdi. Şanlıurfa’daki bütün eğitim, kültür ve sanat faaliyetlerinde aktif görevler aldı.
Şanlıurfa Eğitim, Kültür Araştırma Vakfı (ŞURKAV) ’nın kurucu mütevellisinde yer aldı ve 4 yıl bu vakfın yönetim kurulu üyeliğini yürüttü.
Çeşitli toplantı ve sempozyumların tertiplenmesinde önemli görevler ifa ederek Şanlıurfa’yı uluslararası alana taşıdı.
Şanlıurfa’da farklı alanlarda faaliyet gösteren bütün sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelmesi çalışmalaında bulundu.TBMM’de Şanlıurfa’nın sorunlarını takip etti.
1989 döneminde RP Şanlıurfa Akçakale Belediye Başkan aday adayı, 1999 Genel Seçimlerinde FP Şanlıurfa Milletvekili Aday adayı olan Osman Güzelgöz; 3 Kasım 2002 Milletvekili Genel Seçimlerinde AK Parti’nin Şanlıurfa seçim çalışmalarını koordine etti.
AK Parti’nin aylık yayın organı olan TÜRKİYE BÜLTENİ’nin yayımlanmasında görev aldı ve Yazı İşleri Müdürlüğü’nü yaptı.
Halen Sağlık Bakanlığı Müşaviri olarak görev yapan Osman Güzelgöz evli ve 4 çocuk babasıdır.
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDAKİ FAALİYETLERİ
- Şanlıurfa Eğitim Kültür Araştırma Vakfı (ŞURKAV) Kurucu Mütevelli Üyeliği ve Yönetim Kurulu Üyeliği
- Şanlıurfa Dayanışma Derneği (İstanbul) Genel Sekreterliği
- Şanlıurfa Vakfı (Ankara) Yönetim Danışmanlığı
- AK Parti Şanlıurfa Milletvekilleri Basın-Yayın ve Organizasyon Danışmanlığı
YAYIMLANMIŞ KİTAPLARI
1) Bir Beyaz Tebessüm (Şiir)
2) Eskimeyen Sohbetler (Röportaj)
3) İnce Sür Derin Sür Öküzleri Yorma (Güneydoğu Yazıları 1)
4) Bir Ok Attım Kebap Oldu (Güneydoğu Yazıları 2)
5) Batılılaşma Demokrasi İslam (Deneme)
6) Şanlıurfa Halk Müziği (Araştırma)
7) Sana Leyla mı Bulunmaz (Şiir)
8) Kürt Meselesi ileYüzleşmek (Araştırma)